Vincekova rez vinske trte v Šprincu

Med rezom vinske trte ni manjkalo domače prleške pesmi, ki se je ob godu sv. Vinceka slišala daleč naokrog

Jože Žerdin, četrtek, 23. januar 2014 ob 09:181
Vincekova rez vinske trte

Vincekova rez vinske trte

Na god sv. Vincenca so se člani Turistično narodopisno društvo Razkrižje v sredo, 22. januarja odločili, da bodo po stari tradiciji odšli na vse zgodaj ob sončnem vzhodu v občinski vinograd, kjer so naredili prvi rez vinske trte ter s tem naznanili, kakšna bo letošnja vinske letina.

V občini Razkrižje to tradicijo ob godu sv. Vincenca negujejo že več stoletij, to so se naučili od svojih prednikov. Tako vsako leto ob vsakem vremenu gredo vinogradniki v vinograd peš, da naredijo prvi rez vinske trte. Na ta dan se je v vinogradu zbralo veliko rezačev, med njimi so bile ženice srednjih letih, ki veselo poprimejo za prvo opravilo v vinogradu. Rezači so povedali, da moraš trto imeti rad, ter da še vinogradnike letos čaka obilo dela,  skozi celo leto, vse od reza pa vse do jeseni, ko iz sladkih grozdnih jagod, priteče sladki mošt, in ob godu sv. Martina se mošt spremeni v vino.

Med rezom vinske trte ni manjkalo domače prleške pesmi, ki se je ob godu sv. Vinceka slišala daleč naokrog. Po stari šegi so na trto obesili klobaso in jo požegnali s soljo in vinom. Med rezom vinske trte so narezali nekaj cepičev in jih dali v vodo. Sčasoma bo cepič pognal zelene poganjke in takrat se bo videlo kakšna bo letošnja letina, ali bo dobra ali slaba. Tak lep vinogradniški običaj bodo še na Razkrižju ohranjali dolgo let in to tradicijo prenašajo iz roda v rod.

Pregovor pravi, če se na god sv. Vinceka iz kapov cedi, potem so polne vinske kleti in ta dan je tudi padlo nekaj kapljic dežja, zato je pričakovati, da bo dobra vinska letina.

danča četrtek, 23. januar 2014 ob 13:23

tak se to dela,ja

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno