Jež se je že prebudil iz zimskega spanja

Ježek je prišel iz zimskega spanja, pa še zima ni pokazala svojih zob

Jože Žerdin, četrtek, 23. januar 2014 ob 19:41
Jež se je prebudil iz zimskega spanja

Jež se je prebudil iz zimskega spanja

Smo že krepko v zimskem času, in kmalu bo minilo pol zime pa še v deželi ob Muri vedno nismo videli snežink. Ker bi morala narava vso zimo počivati, vendar temu ni tako. Tako bi tudi nekatere živali še morale biti vedno v zimskem spanju. Ker pa še vedno zima ni pokazala svojih zob, se že narava in živali prebujajo iz zimskega spanca.

Tako smo tudi v četrtek, 23. januarja, srečali na dvorišču ježa, ki je prišel na obisk k psu Neroju. Ta dogodek je bil resnični in se je zgodil pri Škaličevih v Lipi v beltinski občini. Ježek se je veselo sprehajal po domačem dvorišču in iskal hrano, ni se mu nič mudilo v svoj brlog, kajti dnevne temperature niso nič zimske.

Ježek je domača žival, najraje se zadržuje v listju, ali v slami, ko pa je lačen pa gre iskat hrano k hišnim živalim. Ježek ima velike bodice, zato se ga vsi hišni glodalci in druge nočne živali, kot so voluhar, podlasica bojijo in tako jih tudi jež spodi iz skednov. Tak dogodek se malo kdaj zgodi, da se srečamo z ježem na domačem dvorišču. On se kar hitro zavaruje pred sovražnikom, kajti njegove bodice so zelo ostre. Ima tudi poseben glas, njegovi glasovi so podobni smrčanju.


Več v Narava