Kaj nam prinaša nepremičninski davek?

Okrogla miza z mag. Damjano Petavar Dobovšek: Kaj nam prinaša nepremičninski davek?

Prlekija-on.net, petek, 14. februar 2014 ob 07:581
Damjana Petavar Dobovšek je strokovno pojasnila bistvo in pomanjkljivosti zakona o davku na nepremičnine

Damjana Petavar Dobovšek je strokovno pojasnila bistvo in pomanjkljivosti zakona o davku na nepremičnine

V Sloveniji se dnevno dogajajo spremembe, ki ne prinašajo samo dobrih rešitev za prihodnost naše domovine. Sedanja Vlada z novimi in novimi davki dodatno obremenjuje državljanke in državljane ter gospodarstvo, kar nas ne bo pripeljalo iz krize, ampak jo le poglablja. Napovedi za letošnje leto niso najboljše in zaskrbljenost je vse večja.

Kljub številnim protestom so poslanci vladne koalicije sprejeli Zakon o davku na nepremičnine. Nepremičninski davek so v presojo na Ustavnem sodišču predlagali skupina poslancev Državnega zbora (poslanska skupina SDS je bila prva), Državni svet, Združenje občin, Skupnost občin Slovenije in Mestna občina Koper.

Kaj v resnici prinaša Zakon o davku na nepremičnine?
V četrtek, 6. februarja, so pri OO SDS Ljutomer v prostorih glasbene šole Ljutomer gostili priznano strokovnjakinjo z davčnega področja, mag. Damjano Petavar Dobovšek, bivšo poslanko v DZ RS in vodjo Komisije za davke v Strokovnem svetu SDS, katera je odgovarjala na vprašanja in dileme o posledicah, ki se nam obetajo z izvajanjem zakona. Pogovornega večera se je udeležil tudi župan občine Središče ob Dravi, Jurij Borko.

Mag. Damjana Petavar Dobovšek je strokovno pojasnila bistvo in pomanjkljivosti zakona o davku na nepremičnine. Posebno pozornost je namenila postopku, ki je potreben za prijavo napak in potrebnih sprememb preko internetnega omrežja ter visokih obremenitev za kmetijska zemljišča in objekte, kajti le ti še posebej zadevajo našo regijo. Zaveda se, da so ljudje zmedeni, nemočni in potrebni pomoči.

»Ustavno nedopustno je«
"Ustavno nedopustno je dopustiti državi, da zaradi lastne nesposobnosti (ali samovolje) posega po premoženju svojih državljanov. Visok davek ne sme biti posledica neučinkovitosti pri izterjevanju davkov – zaradi česar bi na primer država predpisala visoke davke tam, kjer jih je mogoče enostavno evidentirati in učinkovito pobirati, da bi s tem nadomestila izpad proračunskih davčnih prihodkov, ali tam, kjer je to posledica njene lastne neučinkovitosti ali neutemeljenega odpisovanja davčnih obveznosti"*.
*(Ibidem, str. 980)

Pogovorni večer je potekal v prijetnem vzdušju, za konec pa je strokovnjakinja z davčnega področja poslušalcem še zaigrala na klavir.

Prisotni so z velikim zanimanjem in odobravanjem spremljali razpravo ter izrazili željo, da bi se tovrstna srečanja nadaljevala.

stanč petek, 14. februar 2014 ob 14:05

Škoda, da ostali subjekti (tako ostale politične-stranke, kot tudi občinska uprava, ki mimogrede tako radi razglašajo svojo skrb za dobrobit občana); niso pokazali večjega interesa, da ustrezneje informirajo občane o dogodku.
Sem prepričan, da je še glede nepremičninskega davka veliko za pojasniti.
Zelo dobrodošla izvajanja omenjene gospe D.Petavar Dobovšek.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo