Rez vinske trte na Grüntu na Cvenu

Člani Turističnega društva Cven so na Cvenu opravili rez vinske trte

Jože Žerdin, ponedeljek, 10. marec 2014 ob 14:45
Rez vinske trte na Cvenu

Rez vinske trte na Cvenu

Turistično društvo Cven v Prlekiji ima na Grüntu zasejani dve vrsti vinske trte in sicer modro kavčino ali žametno črno iz mariborskega Lenta in domačo bio vinsko trto jurko in klinton. Slednji rasteta in rodita že dobrih deset let, žametna črna pa štiri leta.

Člani Turističnega društva Cven so na obe trti ponosni, ju celo leto negujejo, zalivajo in škropijo. Sicer pa v poletnih mesecih, ko so na Grüntu turistične in druge prireditve vinska trta daje prijetno hladno senco. Najbolj pa je veselo v jesenskem času, ko vinski trti obrodita in člani društva poberejo sladko grozdje, ki ga potem stisnejo in iz njega pridelajo okusno domače vino na stari način, katerega potem porabijo za različne prireditve, ki se odvijajo na Grüntu.

Člani so se v soboto, 8. marca, zbrali na Grüntu, kjer so pod strokovnim vodstvom člana društva Danila Lihtenvalnerja, gospodarja Grünta Milana Košnika, predsednika Turističnega društva Cven Janka Horvata in ostalih članov ter gostov, ki so si z velikim zanimanjem ogledali rez vinske trte, opravili rez vinske trte. Ob koncu rezi so ženske vso obrezano vinsko trto zložile v majhne šope in jih shranile v gospodarskem poslopju, da se bo posušilo.

Na Grüntu ima Turistično društvo Cven sezidano kmečko peč v kateri pečejo prleške dobrote in rozge posušene vinske trte jim bodo prav prišle pri kurjenju v krušni peči. Prijeten sobotni društveni praznik rezi vinske trte so sklenili z zakusko in druženjem po opravljenem delu.


Več v Družabno