V Ljutomeru opravili rez vinske trte

Rez so opravili ob prisotnosti Ljutomerske vinske kraljice - Martine XVII Ines Munda

Prlekija-on.net, četrtek, 20. marec 2014 ob 11:20
Rez vinske trte v Ljutomeru

Rez vinske trte v Ljutomeru

Tradicionalno v Ljutomeru na Jožefovo, 19. marca, opravijo rez vinske trte, potomke najstarejše vinske trte na svetu, ki raste v atriju Mestne hiše. Pred rezom, je vse pristone pozdravil predsednik društva vinogradnikov in ljubiteljev vin Ljutomer Miran Torič, ob spremstvu Ljutomerske vinske kraljice - Martine XVII Ines Munda in skrbnika trte Miha Kuharja.

Vinska kraljica je ob tem dejala: "Čas beži, dnevi tečejo, leto je naokrog in danes tukaj zbrani pozdravljamo pomlad, ki z gotovostjo prihaja in tako počasi prebuja vinograd.
Trta je rastlina, ki spremlja človeka že tisočletja, pa vendar je velikokrat zapostavljena v senci svojega sadu, vina. Zato je prav, da ji posvetimo ta trenutek tukaj in zdaj, ko skupaj z vinogradnikom v vinograd spustita trdo delo, znoj ljudi, življenje in veselje ter preden se v tišini umakne in čaka na rojstvo svojega sadu.
Nikjer ni tako navzven vidno, kako pomembna je sloga in sodelovanje ljudi, kot ko družina, prijatelji, znanci s skupnimi močmi poprimejo za delo v vinogradu.
Pa naj v imenu otvoritve del v vinogradih s slavnostnim rezom trte in v želji po medsebojni slogi in sodelovanju med ljudmi, zaključim z besedami Marie Medeleine, ki pravi:
Življenje ni hoja osamljenega posameznika, temveč je vzpon v navezi. Življenje je prepletanje rok, ki se stezajo, ki prijemajo, je izmenjava pogledov, besed, smehljajev, klicev, krikov, ki tkejo trdne vezi med ljudmi."

Prisotni vinogradniki in obiskovalci so ob tem dobili tudi cepiče trte.


Več v Družabno