V Šalincih za velikonočne praznike pokajo že 36 let

V ohranjanje tega lepega običaja se vsako leto vključuje vse več mladih iz Šalincev in okolice

Jože Žerdin, nedelja, 20. april 2014 ob 08:131
Pokanje v Šalincih

Pokanje v Šalincih

V prijetnem gozdičku v kraju Šalinci v Prlekiji so se mladi iz Strelskega društva Šalinci, skupaj s starejšimi vaščani iz krajevne skupnosti Krištanci-Šalinci-Grlava zbrali na velikonočnem pokanju z bojlerji, velikimi od 700 do 800 litrov. Kar deset takšnih velikih bojlerjev je bilo skozi dan do pozne noči tri dni, ročno »nabitih«, da je nastal močan pok.

Najprej so v vsak bojler posebej dali določeno količino kamnite rude, oziroma karbida, zalili z vodo, nato je sledil postopek premaza odprtine boljerja z ilovico in nato so še z lesenim kladivom na vrh bojlerja namestili leseni čep, oziroma deklin, da plin ne bi uhajal. Sledil je nekaj časa premor, da se je naredil eksploziv, nato so z gorečo baklo vsak bojler prižgali in nastal je močan pok, leseni čepi pa so zleteli do zaščitene mreže vejevja. Vsak pok je bil svojevrsten, kajti nekateri so si ob poku na ušesa namestili zaščitne glušnike.

Kot pravijo v Šalincih, ki so že vešči in pravi mojstri pri velikonočnem streljanju s karbidom ima ta tradicija že dolgo zgodovino, letos že kar 36 let. Najprej so ob velikonočnih praznikih streljali z možnarji, zadnja leta pa z železnimi bojlerji. V treh dneh velikonočnega pokanja so porabili okoli 100 kg karbida, čez dan pa je bilo pokanj kar precej. Najbolj očarljivo je bilo pokanje v nočnih urah, ko se je iz bojlerjev videl pravi »ogenj«. Sicer pa so za druženje in zabavo ter razvedrilo zakurili ogenj, kjer so se greli, pa tudi v družabnem prostoru ob klepetu se je zbralo veliko število domačinov in radovednežev od blizu in daleč, kajti tako organiziranega in varnega pokanja ni daleč na okrog po Prlekiji.


Več v Družabno