Odprli nov rastlinjak in trgovino

Podjetje Friško d.o.o. je uradno predalo namenu 24.000 m2 velik rastlinjak za gojenje dodatnih 1.000 ton paradižnika LUŠT in trgovino z lokalno pridelano zelenjavo

Jože Žerdin, nedelja, 1. junij 2014 ob 09:01
V Renkovcih so odprli nov rastlinjak in trgovino

V Renkovcih so odprli nov rastlinjak in trgovino

V Renkovcih, so v soboto, 31. maja, v okviru dogodka Dan odprtih vrat integrirane pridelave paradižnika LUŠT, župan Občine Turnišče Slavko Režonja in direktor podjetja Friško d.o.o. Dejan Šumak svečano odprla 24.000 m2 velik rastlinjak za gojenje paradižnika pod že uveljavljeno in s strani potrošnikov odlično sprejeto znamko LUŠT.

Vrednost naložbe je 3 mio. evrov in vključuje poleg rastlinjaka tudi izgradnjo trgovine z lokalno pridelano zelenjavo Združenja LUŠT. Podjetje Friško d.o.o. je hčerinsko podjetje družbe Paradajz d.o.o., ki je v letu 2012 na slovenski trg uspešno lansirala paradižnik pod znamko LUŠT. Ker se je pridelek zelo dobro prijel med slovenskimi potrošniki, so se odločili, da povečajo pridelavo za nekaj več kot 50 odstotkov. Gre za nadaljevanja pomembnega razvojnega projekta v Pomurju, ki lahko v prihodnosti predstavlja steber slovenske pridelave zelenjave. Tako bodo v letošnjem letu pridelavo z 2.000 ton povečali na nekaj več kot 3.000 ton letno, kar predstavlja okrog 15 odstotni delež samooskrbe s paradižnikom v Sloveniji, pomeni pa to tudi dodatno zmanjševanje uvoza. Zaposlitev je dobilo okrog 25 ljudi.

Tako je v že obstoječem rastlinjaku podjetja Paradajz d.o.o. in novem rastlinjaku podjetja Friško d.o.o. trenutno zaposlenih okrog 75 ljudi, posredno pa bosta oba projekta ustvarjala še dodatnih 20 delovnih mest. V okviru nove investicije so zgradili tudi trgovino za prodajo lokalno pridelane zelenjave, v pretežni meri pridelane v okviru Združenja LUŠT. Namen združenja je povezati lokalne pridelovalce zelenjave v Pomurju z namenom lažjega nastopa na trgu pod krovno znamko LUŠT, ki je že prepoznavna in ji kupci zaupajo. Vrednost celotne naložbe, ki poleg rastlinjaka in trgovine vključuje še zemljišča, nadzor, zemeljska dela itd., je 3 mio. evrov, ki so jih investitorji zagotovili z dokapitalizacijo in najemom bančnega posojila.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo