Tkejo se nove vezi in poznanstva

Vojvodinci Radenčanom vrnili lanskoletni jesenski obisk

Filip Matko, ponedeljek, 16. junij 2014 ob 00:10
Darilo gostov županu Občine Radenci

Darilo gostov županu Občine Radenci

V Dijaškem domu Srednje šole za gostinstvo in turizem v Radencih vsako leto, v času radgonskega sejma, bivajo tudi gostje iz Vojvodine. Tako sta se ob lanskoletnem sejmu srečala novinar Božidar Drinić iz Zrenjanina in ravnateljica SŠGT Janja Prašnikar (je ravnateljica šole, ki je lani praznovala 50-letnico uspešnega delovanja !) ter se dogovorila za obisk pomurskih dijakinj in dijakov v Vojvodini.

Že lansko jesen, meseca oktobra, so dijakinje in dijaki SŠGT Radenci s svojimi mentorji, ravnateljico in županom Občine Radenci, Janezom Rihtaričem, izvedli ekskurzijo v Zrenjanin in Novi Sad. Bili so gostje Dijaškega doma »Angelina Kojić Gina« v Zrenjaninu, direktorja tega doma Gorana Petkovića in župana Občine Zrenjanin Ivana Bošnjaka. Radenčani so se tedaj srečali še z direktorji dijaških domov iz Leskovca in Vršca. Bila je ob tem izrečena želja po nadaljnjem sodelovanju.

Tako se tkejo nove vezi in poznanstva tudi letos, kajti od 13. junija so na tridnevnem obisku v Radencih partnerji in kolegi iz Srbije: iz Zrenjanina direktor doma Goran Petrović, iz Zaječara direktorica doma Branislava Petrov, iz Vršca direktor doma Vitomir Višacki in iz Leskovca direktor doma Novica Ilić ter novinar Božidar Drinić. Prvi dan obiska so jih sprejeli v Dijaškem domu SŠGT Radenci, jih nastanili ter napotili v šolo. V šolskih prostorih SŠGT Radenci so si ogledali razstavo projekta »Prlekija« - sodobni prleški pogrinjek. V projektu so združeni trije partnerji, ki izvajajo troje usposabljanj: Društvo kmetic Križevci-Veržej (Ana Colnarič, Sonja Čuk, Milena Farkaš, Dijana Gaberc, Alojzija Klemenčič, Frančiška Lebarič, Majda Markovič, Maja Prijol, Stanka Slavič, Štefka Šterman in Sandra Cof) izvaja tečaj vezenja, SŠGT Radenci (Dušan Zelko in Peter Pertoci) izvaja tečaj kulinaričnih delavnic, a Zavod Marianum Veržej – Center DUO pa izvaja tečaj lončarstva (Urša Ambrož, Jelka Krajnc, Monika Robek, Nataša Pezdir, Rok Slamek in Saša Žuman). Strokovni vodja projekta je Sonja Šterman.

Pri skupni slavnostni večerji je goste iz Vojvodine pozdravil in nagovoril župan Občine Radenci Janez Rihtarič, se zahvalil za odlični sprejem lansko jesen v Srbiji ter zaželel prijetno tridnevno bivanje v Radencih 30 dijakinjam in dijakom, njihovim devetim spremljevalcem ter peterici že prej imenovanim. Izmenjana so bila darila, dijakinje in dijaki pa so s svojimi spremljevalci bili še na kopanju v Zdravilišču Radenci.

Drugi dan obiska je namenjen spoznavanju ožje in širše okolice Radenec. Tako se bodo gostje iz Vojvodine odpravili v Gornjo Radgono, se s turističnim vlakcem popeljali med vinogradi po Radgonsko-Kapelskem vinorodnem okolišu ter obiskali vinske in šampanjske kleti Pod skalo, Pod slapom in Rimskim kolesom. Skozi avstrijsko Radgono se bodo odpeljali do gostišča Mencigar na Krajni, kjer bodo opravili kosilo ter po kosilu odšli še na ogled Term 3000 v Moravske Toplice ter na ogled Murske Sobote.

Tretji, zadnji dan obiska, bo sledil še ogled mesta Ljutomer ter Babičevega mlina v Veržeju, a po kosilu v Radencih je predviden povratek gostov iz Vojvodine nazaj domov.  Ob tokratnem obisku gostov iz Vojvodine je bilo veliko govora o nadaljnjem medsebojnem sodelovanju srednjih šol in dijaških domov.


Več v Kultura in izobraževanje