Ludvik Brunec iz Veržeja ponosen na 40 let staro drevo limone

Družina Brunec iz Veržeja vzgaja južno sadje, to so limone, mandarine, fige, kaki, marelice...

Jože Žerdin, petek, 27. junij 2014 ob 09:04
Upokojenec Ludvik Brunec iz Veržeja se je vrsto let ukvarjal z vrtnarijo, gojil je najrazličnejše rože in sadike. Ob vsem tem, pa še ima čas, kajti veliko časa se še vedno rad zadržuje v svojem sadovnjaku, kjer goji različne veste sadja.

Kot vešč tega opravila sadno drevo tudi cepi, saj na eno drevo cepi več vrste sadja, zato na enem drevesu rastejo različne sorte sadja. Skupaj z ženo Rozalijo pa vsako leto vzgojita tudi veliko južnega sadja, katerega potem porabijo za kuhanje, peko ali za tople zimske napitke.

Ludvik je ponosen, da na njegovem dvorišču že 40 let raste drevo limona, katero je sam cepil. Ta čas je limona že dobro obrodila in rumeni sadeži kar vabijo. Povprečno letno zraste do 10 kilogramov limon, ki jih največkrat podarijo znancem in prijateljem, nekaj pa jih shranijo za zimo, ko v topli kuhinji zadiši po čaju z dodatkom doma pridelane limone.

Ludvik nam je zaupal, da je bila lanska letina limon obilna, saj je samo ena limona na tehtnici pokazala 550 gramov. Na dvorišču pred hišo pa poleg limone že zorijo marelice in mandarine, čez nekaj mesecev pa bodo zorele tudi fige in kaki. Tako ima družina Brunec celo leto dovolj doma pridelanega južnega sadja, katero ima največ vitaminov za zdravje, ki so za človeka najbolj potrebni. Tako tudi družina s tem, ko doma vzgoji južno sadje, prihrani nekaj v družinskem proračunu.


Več v Narava