Center kot izobraževalno središče

Center kot izobraževalno središče

Prlekija-on.net, ponedeljek, 5. januar 2009 ob 18:31

Prof. Janez Krnc, etnolog in teolog, vodja Centra DUO Veržej.

Leta 1912 so salezijanci v Veržeju izpolnili veliko željo domačina, uglednega posestnika Antona Puščenjaka, in na njegovem posestvu odprli šolo oziroma vzgojni dom za mladino, marijanišče. Po drugi svetovni vojni je bilo marijanišče nacionalizirano. Najprej je služilo za osnovno šolo, potem pa za šolanje in vzgojo problematičnih otrok in mladine. Salezijanska skupnost v Sloveniji je marijanišče "papirno" dobila nazaj leta 1994, vendar so bili vse do leta 1997 v t. i. graščini nastanjeni begunci. Salezijanci so leta 2000 pričeli pripravljati dokumentacijo za obnovo ogromnega poslopja, glavno vlogo pri vsem pa je imel prof. Janez Krnc.

Iz rodovniške skupnosti so Krnca, etnologa in teologa, v Veržej poslali za ekonoma, vendar je imel pozneje veliko pomembnejše opravke. "Dejstvo je, da je bil objekt, ko smo ga dobili nazaj, opustošen. Brez pomoči države smo mu vrnili prvotno podobo. Prva faza obnove se je pričela leta 2001, objekt pa je bil dokončan leta 2006, ko smo tudi ustanovili Zavod Marianum," razkriva Krnc, ki se mu je pred leti pridružil tudi brat Jožef in je zdaj direktor omenjenega zavoda ter župnik v tamkajšnjem marijanišču.

Zavod Marianum ima tri organizacijske enote: marijanišče, ki skrbi za duhovno ponudbo, Penzion Mavrica z gostinsko ponudbo in prenočitvenimi zmogljivostmi, ter Center domače umetnostne obrti (DUO). Salezijanci so med drugim poskrbeli, da ima Veržej v prenovljenih prostorih tudi nekaj več kot 50 ležišč, prav s prenočitvami, lani so jih našteli več tisoč, pa tudi vzdržujejo ogromen objekt. Janez Krnc, poleg katerega je redno zaposlitev v zavodu dobilo šest ljudi, je v zadnjem času angažiran predvsem pri projektih Centra DUO. "Odprli smo turistično-informacijski center, rokodelsko trgovino in kovačijo. Vse tri enote so dobro zaživele, seveda pa si želimo več. V prihodnje si obetamo pridobiti evropska sredstva, ki bi omogočala razvijanje novih programov, s tem pa bi lahko dobili dodatna delovna mesta. Želimo predvsem, da center postane izobraževalna institucija za poklice, ki so manj pogosti oziroma izumirajo," dodaja Krnc in izpostavlja pri uresničevanju projektnih zamisli odlično sodelovanje z lokalno skupnostjo. "Predvsem na turistično promocijskem področju zares dobro sodelujemo z vodstvom občine, ki zlasti v Centru DUO vidi priložnost za promocijo in razvoj občine. Skupaj smo med drugim izdelali skupno zloženko turističnih ponudnikov občine Veržej, začeli pa smo izdajati občinsko glasilo F' nkešnica."

Krnca so v Veržej namestili nadrejeni v salezijanski skupnosti in ga lahko v prihodnje pošljejo tudi na drugo delovno mesto. "Preden sem prišel v Veržej, sem pomagal pri zagonu projektnega učenja za mlade v salezijanski ustanovi v Celju. Nimam zagotovila, kako dolgo bom v Veržeju, vendar sem prepričan, da mi bo dovoljeno izpeljati vse zastavljene projekte. Moram poudariti, da so me v Veržeju domačini odlično sprejeli. Ljudje so zelo odprti, pripravljeni pomagati. Najdejo pa se tudi taki, ki radi vržejo kakšno poleno pod noge," dodaja Krnc, ki si želi, da bi Zavod Marianum postal še bolj prepoznaven.

Veržeju je vtisnil pečat

Slavko Petovar, župan občine Veržej: "Janez Krnc je človek z nešteto inovativnih idej in zamisli. Njegovo skoraj desetletno delovanje v Veržeju je dalo velik pečat razvoju salezijanske skupnosti, posebno smo veseli njegovega plodnega vključevanja v delo in razvoj občine Veržej. Njegove največje vrline so poštenost, marljivost, natančnost, realnost načrtovanja in trdna odločenost uresničitve zastavljenih ciljev. Za prihodnost načrtujemo kar nekaj skupnih projektov, in če je zraven tudi Janez Krnc, potem ni dvoma, da jih ne bi mogli realizirati."

Jožef Krnc, direktor Zavoda Marianum Veržej: "Profesor Janez Krnc, etnolog in teolog, se je pri dosedanjem delu v Veržeju izkazal kot izjemen menedžer. Iz opustošenega objekta je ob pomoči salezijanske skupnosti zasnoval sodobno ustanovo (Zavod Marianum), ki s svojimi organizacijskimi enotami odgovarja na izzive sedanjega časa. Center DUO, ki se zgleduje po sorodnih evropskih ustanovah, si po njegovi zamisli utira pot k malemu človeku iz Pomurja in obeta nove možnosti za izobraževanje in zaposlovanje."


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Kultura in izobraževanje