Pričel se je jubilejni 10. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

Ker je letos festival že desetič, je ekipa festivala ob tej priložnosti tudi upihnila deset svečk na prav posebni torti

Prlekija-on.net, sreda, 16. julij 2014 ob 00:22
Ekipa festivala je upihnila deset svečk na prav posebni torti

Ekipa festivala je upihnila deset svečk na prav posebni torti

Ljutomer bo do sobote, 19. julija, ponovno ponudil zvrhano mero grozljivk, znanstvene fantastike, trilerjev, komedij, akcije in glasbenih dokumentarcev iz 23-ih držav sveta. V torek se je namreč pričel jubilejni 10. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina.

Na otvoritvi so vse zbrane med drugim pozdravili, mag. Urška Majdič, ki je pri festivalu zadolžena za odnose z javnostmi, direktor organizacije festivala, Peter Beznec in županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba. Ob tem se je odprla simbolična vinska cesta, kjer je mag. Tjaša Kos predstavila vrhunska vina iz vinskega tekmovalnega programa: Vina Koper, P&F Ljutomerčan, P&F Jeruzalem Ormož, KZ Metlika, Zlati grič, Vinoreja Kaučič, Turistična kmetija Hlebec in Vinogradništvo Družina Kos.

Ker je letos festival že desetič, je ekipa festivala ob tej priložnosti tudi upihnila deset svečk na prav posebni torti.

Sledila je otvoritev razstave skulptur srbskega umetnika Arpada Slančika z naslovom Mother and Dirty Children in razstave stripov slovenske legende devete umetnosti Zorana Smiljanića z naslovom Vse divje bande Zorana Smiljanića.

Otvoritveni film festivala je bil Napori pri ohranitvi prvih filmskih zapisov dr. Karola Grossmanna, s čimer so obeležili 150-letnico rojstva našega filmskega pionirja. Otvoritev je pospremil avtor filma, Marko Mitja Feguš.

Po otvoritvi se je začel razburljiv filmski program na treh prizoriščih.

Letošnja novost je tudi program za otroke in mladostnike, s katerim želijo buriti domišljijo in spodbujati ljubezen do filma tudi pri mlajših gledalcih.

Letošnji častni gost bo srbski režiser Djordje Kadijević, avtor številnih nepozabnih filmskih mojstrovin in pionir fantastičnega filma v Jugoslaviji, ki se mu bodo na sobotni zaključni prireditvi svečano poklonili s častnim hudim mačkom za življenjsko delo.

Poleg bogatega filmskega programa festival nudi pester dodatni program; poleg vrhunskih vinskih degustacij še pogovore s filmskimi gosti, koncerte, predstavitve knjig, razstave, igralsko in animacijsko delavnico, odprto globalno arhitekturno projektno delavnico, tematsko rekreacijo – brezplačno vadbo Zombie zumbe itd. Zadnja dva dneva bo na Glavnem ljutomerskem trgu potekala pisana Subkulturna tržnica, ki bo ponudila nove in rabljene nosilce slike in zvoka, filmske plakate, knjige, stripe in unikatne umetniške izdelke. Za zaključni spektakel bo poskrbela Zombi četvorka, v kateri nas bodo plesni pari v cvetu razpadanja popeljali Guinnessovemu rekordu naproti. Podrobnosti o maskiranju, nagradni Zombie zumbi in Begu okoli trga, pa še sledijo.

V sklopu tekmovalnega programa celovečercev bo prikazana španska okultna grozljivka Asmodexia, ki jo bo z nagovorom pospremil režiser in koscenarist Marc Carreté. Grossmannovo občinstvo ga pozna po kratkem filmu Castidermia, ki je bil lani prikazan v sklopu tekmovalnega programa Melies d'Argent. Asmodexia je njegov celovečerni prvenec, ki vas bo s srhljivo zgodbo o duhovniku eksorcistu, ki se z vnukinjo bori proti epidemiji zla, popeljal do roba pekla in naprej. Pod scenarij filma je podpisan še Mike Hostench, namestnik direktorja Festivala fantastičnega filma v Sitgesu, ki je tako kot Grossmann včlanjen v Evropsko federacijo festivalov fantastičnega filma.

Kot prvi med filmi, ki tekmujejo za hrupnega mačka, bo prikazan srbski dokumentarec Vztrajno klicanje angelov režiserja Slobodana Simojlovića, ki govori o legendarni rock skupini Riblja čorba. V dveh urah se boste skozi kopico intervjujev s sedanjimi in bivšimi člani skupine ter njihovimi sodelavci in sodobniki sprehodili skozi celotno zgodovino benda ter izvedeli vse o njihovih veličastnih uspehih, nepozabnih albumih, pa tudi tragedijah in spornih trenutkih, vse to popolnoma iskreno in brez kančka sprenevedanja.

Filmski program bodo zaokrožili hipnotični argentinski neo-giallo Globok spanec, ki je na svoji festivalski poti že osvojil številne nagrade, ameriški znanstvenofantastični indie biser Časovni preskok, ki se na izviren način loteva priljubljene tematike ukrivljanja časa, in programski sklop Na fantastični strani Alp, ki bo ponudil tri slovenske kratke filme. Kresnik režiserja Davida Sipoša, ki se je v zgodovino zapisal kot prvi slovenski filmski projekt na Kickstarterju, posega v fantazijski svet staroslovanskih božanstev. Eksplozivni Schupakface: Genesis je tretji film Gašperja Antauerja o ritoglavem superheroju, ki je svoj boj proti kriminalu začel na Grossmannu 2010 v Mali delavnici groze. Slovenski trojček bo zaokrožila iskriva kratka komedija Food Fetish režiserja Mihe Šubica, ki se je na preteklih edicijah festivala že predstavil s številnimi kratkimi filmi.

Po končanih projekcijah bodo izmenjali vtise na druženju ob zvokih glasbe v klubu Oxygen.

Naj zadoni Hudega mačka rjovenje in filmofilom prinese veselje v življenje!


Več v Kultura in izobraževanje