Narodnjakovo dekle 2014: Glasba je moj utrip srca

Klavdija Šuen, Narodnjakovo dekle za leto 2014 prihaja iz naših koncev, iz Slomov pri Polenšaku

Sara Munda, sobota, 26. julij 2014 ob 11:04
Klavdija Šuen, foto: narodnjak.si

Klavdija Šuen, foto: narodnjak.si

Zmagovalka izbora Narodnjakovo dekle za leto 2014 prihaja iz naših koncev. Nasmejana, simpatična, zgovorna in prava veseljakinja so nazivi, ki bi jih zraven laskavega naziva Narodnjakovo dekle 2014, lahko dali Klavdiji Šuen, harmonikašici iz Slomov pri Polenšaku.

Izbor je že 4. leto zapored potekal pod okriljem največjega glasbenega portala Narodnjak.si in dva meseca je že minilo odkar je Klavdija postala dobitnica tega laskavega naziva. Veseli smo, da je nagrado dobilo dekle iz naših koncev. Kot izbranka bo celo leto predstavljala narodno-zabavno glasbo, zato smo se z njo pogovorili o njenih prvih začetkih, veselju do glasbe in poslanstvu, ki ga je prinesel naziv Narodnjakovo dekle 2014.

V razpisu so organizatorji zapisali, da sta dobra volja in veselje ob zvokih harmonike eni izmed bistvenih lastnosti Narodnjakovega dekleta. Kako bi se opisala sama?
Takšna kot je narodna glasba: preprosta, vesela, navihana in razigrana.

Kaj ti pomeni glasba in kakšni so bili tvoji glasbeni začetki?
Glasba je za mene govorica življenja, za vsako počutje se najde melodija, ki te pomiri ali razživi. Z domačo glasbo in igranjem harmonike sem začela pri 16. letih, od takrat naprej pa je vsak dan večja želja in navdih.

Na kakšen način je potekal izbor za Narodnjakovo dekle 2014?
Najprej so potekale prijave in kasneje so izbrali 10 finalistk, katere smo šle na fotografiranje v Fotosalon v Celje. Te fotografije so bile objavljene v medijih in potem je bilo teden dni časa za glasovanje, preko Facebooka in telefonov.

Za zmago ti še enkrat iskreno čestitamo. Katere nagrade poleg laskavega naziva si še prejela?
Hvala. Že sam naziv je velika nagrada, in vse zahvale gredo portalu Narodnjak.si. Štiri dni po razglasitvi rezultatov, sem odšla dopustovat na otok Mljet, kjer sem 6 dni preživela na čudovitem otoku z odličnimi fotografi in ostalo družbo. Studio za sprostitev Tanti mi je podaril bon v vrednosti 100 evrov za razvajanje telesa. V trajno last dobim oblekco v stilu narodne noše, s katero bom nastopala v videospotu z ansamblom Vera & Originali, skladbo, ki je bila napisala za Narodnjakovo dekle.

Kakšno je tvoje poslanstvo v letu naziva Narodnjakovo dekle 2014?
Moje osebno poslanstvo je čim bolje izkoristiti ta naslov, promovirati dobro domačo glasbo in spoznati čimveč ljudi ter uživati v tem, kar najrajši počnem.

Kaj misliš, na kakšni način bi lahko narodno-zabavno glasbo približali mladim?
Vsekakor s tem, da bi na naših prireditvah nastopali domači ansambli in bi s tem širili domačo glasbo med ljudi. Mislim pa, da je vedno več mladih, ki radi poslušajo narodno-zabavno glasbo in to dejstvo me zelo veseli.

Vem, da rada poješ in igraš v harmonikarskem orkestru Modrasi. Kako poleg glasbe še preživljaš svoj prosti čas?
Hmm, in potem ostane še malo prostega časa, katerega izkoristim za študij, delo, gasilstvo, pohodništvo in ples na veselicah.

Kje se vidiš v prihodnosti?
Na odru z mikrofonom v roki, kjer razdajaš veselje in z domačo glasbo potovati po svetu, to so moje sanje.

Kakšna je skrita formula uspeha, da človek ob napornem urniku še najde čas za glasbo?
Glasba je moj utrip srca in brez nje, se vse ustavi. Kar človek dela z veseljem in s srcem ni ovir za čas, ker časa je toliko, koliko si ga vzamemo.

Kaj ti v življenju predstavlja največji izziv?
Naučiti se igrati čimveč instrumentov, uspeti v glasbi in uživati življenje, kot ga sama želim in živim.

Zaključna misel za naše bralce?
Moja misel: Delaj v življenju kar te veseli in ne boš nikoli delal. Zato izkoristite vsak trenutek s pozitivno energijo in stvarmi, ki vas osrečujejo.


Več v Družabno