Praznik traminca in dvig klopotca na Kapeli

Strokovna komisija je ocenila 26 vzorcev vina sorte traminec

Branko Košti, sobota, 16. avgust 2014 ob 10:23
Praznik traminca in dvig klopotca

Praznik traminca in dvig klopotca

Praznik Marijinega vnebovzetja na Kapeli že vrsto let združujejo s praznovanjem Praznika traminca, sorto vina, za katerega grozdje raste in dozori na vinorodnih legah Kapelskih goric, ki so, po ocenah strokovnjakov, najugodnejše za to sorto vinske trte v Sloveniji.

Pri organizaciji vsakoletne enološke, etnološke in kulturne prireditve, združujeta moči TD Klopotec Kapela in Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela, ob pomoči Občine Radenci, prireditev pa sponzorira tudi TZ Slovenije.

Kljub temnim oblakom in občasnemu rosenju, se je ob Vinogradniški hiši nasproti Kapelske kleti, zbralo veliko število domačinov in gostov od drugod, praznik sta s svojo navzočnostjo počastili tudi 9. Vinska kraljica DV Radgonsko-Kapelskih goric Anja Trstenjak in Cerkvenjaška vinska kraljica Polona Čeh.

Po pozdravih in nagovorih predsednika Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela Danila Rihtariča in predsednice TD Klopotec Kapela Jasne Divjak, se je zvrstil pester kulturni program, katerega so izvedli mladi harmonikarji Gregor, Martina in Eva, prav tako mlada klarinetistka Kaja Rihtarič, vokalni kvintet Klopotec, Kapelski kvartet, pevska skupina Vrelec KD Radenci in mladi plesalec Plesne šole Zeko Filip Kovačič.

"Traminec je božanski dar narave, zlato obarvan od sonca in z roko človeško objet", so besede, s katerimi to žlahtno vinsko kapljico opisuje Barbika Žunič, enologinja v kapelski vinski kleti. Da je temu res tako, so se prepričali člani strokovne komisije, kateri je predsedoval Lojze Filipič, ko so ocenjevali 26 vzorcev vin sorte traminec. Vsi traminci so bili odlični in le tri stotinke točke so odločile, da je bil najbolje ocenjen traminec družine Žnuderl (18,66 točk), drugo in tretje mesto sta si delila pridelovalca Vlado Kupljen in Danilo Steyer. Med penečimi vini je bilo najvišje ocenjeno vino Radgonskih goric, naboljše predikatno vino pa je pridelal Vlado Kupljen.

Zaključno dejanje uradnega dela praznovanja Praznika traminca je že po tradiciji dvig klopotca. To pomembno opravilo, ki med drugim oznanja tudi bližajoči čas trgatve, je bilo opravljeno pod nadzorom pomembnih osebnosti: starogrškega boga vina Dioniza in dveh vinskih kraljic, klopotec je blagoslovil tudi novi župnik v Župniji Kapela Frančišek Horvat.

Sledil je družabni del prireditve z obilo dobre volje, za katero so skrbeli Štajerski fakini, organizatorji so ponujali odlično hrano in pijačo, na stojnicah so domačini ponujali številne izdelke pristne prleške kulinarike in izdelke domače obrti.


Več v Družabno