Ni kandidata za Miklošičevo nagrado

Miklošičeva nagrada

Prlekija-on.net, sreda, 4. februar 2009 ob 10:05

V Ljutomeru na petkovi slovesnosti ob kulturnem prazniku ne bodo podelili najvišje nagrade za delo v kulturi.

Občina Ljutomer vsako leto pred februarskim kulturnim praznikom objavi razpis za podelitev Miklošičevih priznanj in nagrad, najvišjih priznanj na področju kulture. Posamezniki in društva, predvsem tista, ki delujejo na področju kulture, so imeli možnost predlagati kandidate, med katerimi bi občinska komisija za priznanja izbrala najbolj primerne, občinski svet pa nato dokončno potrdil prejemnike odlikovanj. Na tokratni razpis so v zakonitem roku prišli trije predlogi, komisija pa je odločila predlagati občinskemu svetu, da Miklošičevo nagrado prejme Milan Kreft iz Ljutomera, Miklošičevi priznanji pa Danica Potrč iz Iljaševcev in etnološko kulturno društvo Künštni Prleki.

"Bili so samo trije predlogi, zato smo se odločili, da nagrado in priznanji podelimo tem kandidatom," je povedal predsednik komisije in svetnik Drago Škrlec (NSi). Svetniki, ki so se vključili v razpravo, so izrazili negodovanje predvsem nad odločitvijo, da Miklošičevo nagrado prejme Kreft. Nada Tomanič (LDS) je omenila, da je bila Potrčeva predlagana za nagrado, Kreft pa ne, zato ne razume, zakaj se je komisija tako odločila. Tomaničeva je zato predlagala, da se vsem trem, ki so jih društva in posamezniki predlagali za odlikovanja, podelijo Miklošičeva priznanja. Ob tem je dodala, da "so doslej nagrado dobili veliki kulturniki in bi s tem razvrednotili nagrado". Tudi Tihomir Babič (Lista za razvoj mesta in vasi) je menil, da je treba za prejem Miklošičeve nagrade dalj časa delovati v kulturi. Kreft se je namreč na kulturnem področju pojavil šele leta 2003, ko je ustanovil ljutomersko kulturno društvo Manka Golarja. "Pač letos ne bomo imeli Miklošičevega nagrajenca," je dodal Babič, Anton Marinič (LDS) pa je dodal: "Prav se mi zdi, da nagrado dobi 'mali' človek, vendar je za takšno nagrado potrebna daljša doba delovanja v kulturi." S tem se ni strinjal Škrlec: "Ni bistveno, kako dolgo delaš v kulturi, temveč koliko volonterskega dela si opravil v nekem času."

Občinski svet pa ni sledil predlogu komisije, saj ga je podprlo osem svetnikov, proti jih je bilo deset. Zaradi nepotrjenega predlaganega sklepa je župan Franc Jurša, ki je pred tem izrazil zaskrbljenost nad tako majhnim številom predlogov za odlikovanja, dal na glasovanje še predlog nekaterih svetnikov, ki so izrazili željo, da Kreft, tako kot Potrčeva in Kunštni Prleki, na petkovi slovesnosti v ljutomerskem Domu kulture prejme Miklošičevo priznanje. Člani občinskega sveta so z enajstimi glasovi za in enim proti ta predlog potrdili.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Kultura in izobraževanje