Urejanje permakulturnega vrta pri OŠ Cvetka Golarja Ljutomer

S pomočjo pridnih in delovnih rok, so v minulih dneh pričeli z akcijo jesenskega urejanja in izdelave gomilastih gred

Nuša Novak, petek, 21. november 2014 ob 14:52
Permakulturni vrt pri OŠ Cvetka Golarja Ljutomer

Permakulturni vrt pri OŠ Cvetka Golarja Ljutomer

Dolgoročni projekt urejanja permakulturnega vrta v okolici OŠ Cvetka Golarja Ljutomer, je s pomočjo pridnih in delovnih rok, pod vodstvom strokovnjaka Tomislava Gjerkeša, v minulih dneh končno pričel z akcijo jesenskega urejanja in izdelave gomilastih gred.

V sodelovanju z idejnim vodjem Tomislavom Gjerkešem, ki je z OŠ Ivana Cankarja Ljutomer že večkrat uspešno sodeloval in njegovim podjetjem Mikrokozmos, so v letošnjem letu že uredili igrala, ki so tudi pripomoček pri športni in gibalni vzgoji. Igrala še niso povsem končana, bodo pa skupaj s permakulturnim vrtom in njivo ter sadovnjakom, tvorila nov del urejene okolice šole.

V soboto, 15. novembra, je potekalo prvo srečanje, na katerem so pričeli z uvodnimi deli. Kljub izredno lepemu vremenu, pa je bilo pridnih rok vseeno nekoliko premalo za dokončanje velike akcije.

Zato je sodelovalna akcija in medsebojno druženje med učitelji, učenci, starši in ostalimi sodelavci, znova potekalo v četrtek, 20. novembra. Vsi tisti, ki jim srce bije za uresničitev dolgoročnega plana, so se začeli zbirati od 12. ure dalje in so se do mraka zopet spoprijeli z lopatami in sorodnimi rekviziti, da so lahko dokončali gomilaste grede za potrebe šolskega vrta, kjer bo poleg samooskrbe osnovne šole rasel tudi zaposlitveni center za ljudi s posebnimi potrebami. Vsaka ura lopatnega prispevka je organizatorjem in vodji projekta izredno veliko pomenila.

Na začetku zgodbe, so organizatorji v veliki meri odvisni predvsem od podpore lokalne skupnosti, zato je pomembno stopiti skupaj in sejati ljubezen do narave. Strojno pripravljena zemlja jih v svoji voljnosti ne bo počakala do pomladi, vreme in ostale časovne omejitve pa so jim te dni puščale kot zadnjo možnost. Zato je bila nujno potrebna vsaka močna roka za lopato, nežnejša za kartoniziranje in zastirko ter pomoč za tekače za transport zemlje in zastirke. Ker jim je bilo tudi nebo izredno naklonjeno, so še prestavili dva kamiona listja na kompostišče in zložili visoko gredo za učilnico v naravi. Otroci bodo tako spet imeli veliko delovne zabave.

Iskrena hvala vsem, ki ste kakorkoli pomagali pri uresničitvi urejanja šolskega vrta in tistim, ki ste pomagali s svojimi pridnimi rokami in niste pozabili na težko obutev, primerno vrtno orodje, predvsem pa ste s svojo prisotnostjo prinesli obilo dobre volje.


Več v Narava