Rogašovci: Smreka za praznični december

Ekumenski blagoslov in slovesno prižiganje lučk

Filip Matko, ponedeljek, 1. december 2014 ob 10:43
Veseli nasmeh ob stojnicah

Veseli nasmeh ob stojnicah

Na Trgu svetega Jurija v središču Občine Rogašovci so zadnji novembrski večer, na prvo adventno nedeljo, slovesno prižgali lučke na drevesu, smreki, ki so jo postavili člani Prostovoljnega gasilskega društva Večeslavci ob pomoči članov tamkajšnjega Kluba malega nogometa in številnih ostalih občanov.

Pravzaprav gre za predprostor Osnovne šole Sveti Jurij, kjer se je v prostoru amfiteatra zbralo izredno veliko število občank in občanov, od najmlajših do najstarejših, za uvod v praznični december pa jih je nagovoril župan Občine Rogašovci Edvard Mihalič ter pozdravil vlogo vaščanov Večeslavec, ki so prispevali svoj delež s postavitvijo drevesa in številnimi stojnicami z domačimi dobrotami.

V spremljajočem kulturnem programu so nastopili najmlajši iz vrtca, ki so zaplesali na melodije »Belo platno veter šiva« in »Mali jelenček Rudolf«. S »Plesom snežink« so se pridružile še drugošolke in tretješolke, na violino pa je zaigral Žiga M. Recek. Recitirala sta Sebastjan Gomboc in Lea Gider. Za nastope so malčke in šolarje pripravile vzgojiteljica Andreja Ficko Hanc ter učiteljice Andreja Vertič, Rozvita Škodnik, Mateja Klement, Andreja Burina in Liljana Hajdinjak Zelko.Pod vodstvom Mateje Klement je zapel Mladinski pevski zbor Osnovne šole Sveti Jurij, a pod vodstvom Andreje Nemec Mešani pevski zbor Kulturno turističnega društva Sončnica s Pertoče.

Sledil je ekumenski blagoslov smreke, ki bo krasila Trg svetega Jurija ves praznični december. To so opravili: vršilec dolžnosti pastorja binkoštne cerkve Franc Vouri, evangeličanska duhovnica Simona Prosič Filip ter rimokatoliška župnika Jože Vinkovič s Pertoče in Gregor Šemrl iz Svetega Jurija v Prekmurju. Čast prižiga lučk na smreki pa je pripadla 91-letni vaščanki iz Večeslavec Emi Mencigar.

Celotni program prireditve na Trgu svetega Jurija je povezovala Rozvita Škodnik, ki je opomnila: »...Življenje tkejo trenutki žalosti, odrekanja, radosti in sreče. Ob slednjih nam srce zaigra in daje energijo, da premagujemo vsakršnetegobe v življenju. Naj bo ta večer, ko bomo prižgali lučke na smreki, uvod v praznični december, ki je pred nami. Današnje srečanje naj bo z zlatimi nitmi vtkano v knjigo spominov, ki jo boste odpirali vsak dan znova in se nasmehnili ob prijetnih uricah z ljudmi dobrih namenov in pozitivnih misli...«

Sledilo je prisrčno druženje vseh generacij ob številnih stojnicah z domačimi dobrotami, kot tudi ob stojnicah s številnimi domačimi izdelki izpod pridnih rok.


Več v Družabno