V Črenšovcih so odprli vseslovensko in mednarodno razstavo jaslic

Prvič v Prekmurju so se odprla vrata vseslovenske in mednarodne razstave jaslic

Jože Žerdin, sreda, 10. december 2014 ob 09:47
Razstava jaslic v Črenšovcih

Razstava jaslic v Črenšovcih

Na praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije v ponedeljek, 8. decembra, bo za župnijo Črenšovci zapisan z zlatimi črkami, s čimer so v župnijskem domu Svete družine v Črenšovcih odprli vseslovensko in mednarodno razstavo jaslic. Razstavo jaslic je pripravilo Kulturno – turistično društvo Črenšovci v sodelovanju z župnijo Črenšovci, Občino Črenšovci, Društvom ljubiteljev jaslic Slovenije, Združenje rezbarjev in oblikovalcev lesa Slovenije in oblikovalci jaslic iz Avstrije, Madžarske in Anglije.

Otvoritve se je udeležilo veliko število rokodelcev, ki izdelujejo jaslice in ostalih obiskovalcev iz župnije Črenšovci in sosednjih krajev. V Kulturno – turističnem društvo Črenšovci so zadovoljni in srečni, da se lahko na enem mestu zbere veliko rokodelcev, ki izdelujejo jaslice iz Slovenije in tujine, kajti v Prekmurju so to prve tovrstne z mednarodno udeležbo. Glavno sporočilo jaslic je, da bi verniki še bolj globlje spoznali pomen božičnih praznikov.

Sicer pa postavitev jaslic v družini nosi posebno sporočilo in pomen povezanosti družine, saj je to eden najbolj zaželenih in veselih dogodkov krščanske tradicije pri nas. Hlevček je vedno središče dogajanja, kjer Marija povije Jezusa in ga položi v jasli, zraven je sveti Jožef. Med motivi stalnih prizorov je angel miru, ki nad betlehemsko votlino oznanja besede »Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem«, pastirji kot predstavniki poljedelske kulture ter modri z Vzhoda, ki simbolizirajo poklon znanosti in vladarjev novorojenemu Gospodu. Jaslice so znamenje odrešenja, kjer so simbol stvarnosti Kristusovega rojstva, nagovarjajo nas z znamenji in simboli.

Kot je bilo povedano ob odprtju in blagoslovitvi jaslic, bo mesec dni župnijsko prizorišče v Črenšovcih župnijski dom Svete družine, kjer si bodo lahko obiskovalci jaslice narejene v najrazličnejši obliki, tehniki in iz različnega materiala ogledali, kar bo za nekatere pravo doživetje v tem adventnem času. Tako lepo in lično postavljene in narejene jaslice z mednarodno udeležbo rokodelcev, ki izdelujejo jaslice, so v Prekmurje prišli s tako veliko udeležbo in so jaslice postavili na ogled, pri čemer dajo družinskim praznikom prav poseben pečat, je povedala ob odprtju jaslic v Črenšovcih predsednica Kulturno – turističnega društva Črenšovci Andreja Sever. Ob tej priložnosti je zbranim nekaj besed in misli ob jaslicah namenil domači župnik Ivan Kranjc, ki je razstavljene jaslice tudi blagoslovil, da bodo vse obiskovalce še bolj nagovarjale ob prihajajočih praznikih. Zahvalil se je Kulturno – turističnem društvu Črenšovci, da je za vseslovensko in mednarodno razstavo jaslic, da je zbralo ta kraj, tako bo sveti kraj mesec dni ogleda jaslic in hvaležnosti za vse, ki so se odprli božjemu navdihu, ki so odprli svoje srce, svojo vero in ljubezen do Svete družine do božične skrivnosti.

Vsi, ki so jaslice postavljali na ogled so to delali z veliko ljubeznijo, ki bodo odraz resnično globoke priprave na božične praznike. Vsi, ki so se udeležili odprtja in blagoslovitve jaslic so občutili božjo bližino, kajti vsakega obiskovalca posebej nagovarjajo o ljubezni, ki vlada v naših družinah. Vsem skupaj je nekaj besed in misli o jaslicah spregovoril podpredsednik društva ljubiteljev jaslic Slovenije Drago Kozinc, ki  je te razstavljene jaslice zbiral iz različnih krajev Slovenije in sodeloval pri njeni postavitvi. Svoj prispevek k postavitvi jaslic pa je imel tudi Tibor Frančič iz Črenšovcev in predsednik Združenja rezbarjev in modelarjev lesa Slovenije Srečko Ornik, ki je za razstavo prispeval lepe primerke članov društva.

Dogodek so popestrile s cerkvenimi pesmimi ljudske pevke upokojenke Kulturno - turističnega društva Črenšovci, na flavto pa je zaigrala Ana Marija Kelenc. Sicer pa je v domu Svete družine Črenšovci na ogled postavljenih 78 različnih jaslic, od tega je nekaj domačih iz Prekmurja, kot posebnost jaslic v Črenšovcih pa so jaslice pletene iz volne, katere je naredila 84-letna Jean Cunningham doma iz Liverpoola v Angliji. Svoj prispevek pa je dalo pet slikarjev, ki razstavljajo 11 različnih umetniških jaslic iz lesa in 40 likovnih izdelkov učencev Osnovne šole Franceta Prešerna Črenšovci. Del razstave je na ogled v spodnjih prostorih, del pa v učilnici v nadstropju doma Svete družine. Ob koncu so se obiskovalci sprehodili med razstavljenimi eksponati jaslic ter duhovno obogateni odšli na svoje domove.


Več v Kultura in izobraževanje