Goljufije pri prodaji rabljenih vozil

53-letni moški je zavajal kupce s prodajo rabljenih vozil, predvsem vozil znamke VW

Prlekija-on.net, torek, 23. december 2014 ob 11:06
Policisti beležijo več kaznivih dejanj Goljufij pri nakupu rabljenih vozil

Policisti beležijo več kaznivih dejanj Goljufij pri nakupu rabljenih vozil

Policisti PU Murska Sobota beležijo več kaznivih dejanj Goljufij pri nakupu rabljenih vozil, katerih je utemeljeno osumljen 53-letni moški iz UE Murska Sobota. Za kazniva dejanja, ki jih izvršuje na območju celotne Slovenije uporablja dva načina storitve.

V enih primerih se oškodovancem predstavi kot lastnik firme s sedežem v Mariboru, katera se tam ukvarja s proizvodnjo različnih rezervnih delov za motorna vozila, katera nato dobavlja svojemu stricu v Nemčijo. Za strica pove, da se ta v Nemčiji ukvarja s prodajo rabljenih vozil, predvsem vozil znamke VW, katere lahko kot nekdanji delavec koncerna VW, kupi po simbolni ceni. Oškodovancem nato po zelo ugodni ceni (zneski od 700 do 2.000,00 EUR za vozilo) v odkup ponudi skoraj nova vozila znamke VW Golf ali Passat. Za vozila pove, da jih stric dobi neposredno iz tovarne VW, kjer jih slednji uporabljajo kot testna vozila oziroma vozila, ki so predmet določenih testiranj. Oškodovancem obljublja, da bo vozila dobavil, vendar morajo za njih plačati določen predujem, s čimer jih prepriča, da mu izročijo gotovino. V nadaljevanju nato od oškodovancev zahteva še več gotovine, največkrat isti znesek kot so ga že izročili, pri tem pa navaja različne razloge za to (za vozila je potrebno urediti papirje, vozila nimajo nameščenih ustreznih pnevmatik in jih mora kupiti, za vozila je veliko povpraševanje in se je dvignila cena ipd.) Ko mu oškodovanci izročijo še drug del gotovine pa jim dobavo vozil prestavlja z različnimi izgovori (da še niso pripravljena, da so že naložena na vlak in da čakajo na Dunaju, da je sam odsoten ipd.) in jim vozila ne dobavi.

V drugih primerih pa se osumljeni oškodovancem predstavi kot lastnik firme na Dunaju, katera se ukvarja s prodajo gum v vzhodno Evropo in države bivše Jugoslavije. Sodeloval naj bi z dobavitelji iz Kitajske, kateri naj bi mu gume dobavljali, kot tudi njegovemu stricu v Nemčijo. Zgodba okrog strica in dobave vozil je v nadaljevanju ista kot pri prejšnjem primeru.

Osumljeni moški se oškodovancem predstavlja z različnimi imeni, v resnost namere o dobavi vozila pa oškodovancem v večini primerih za prejem gotovine izroči tudi pisno potrdilo o prejemu gotovine. Na to potrdilo se tudi podpiše in napiše rok dobave vozila. Moški potencialne oškodovance najde na svetovnem spletu, kjer uporablja različna socialna omrežja in forume, na katerih je registriran z različnimi vzdevki.

Za tovrstna kazniva dejanja je bil osumljenec v preteklosti že večkrat obsojen.

Policija zato vse prebivalce obvešča, da moškemu na obljube o ugodni dobavi skoraj novih vozil znamke VW ne nasedajo in jih pozivajo, da naj se v primeru, ko so oškodovani oglasijo na najbližji Policijski postaji, pokličejo na številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200.


Več v Črna kronika