Na prvenstvo do odličja

Na prvenstvo do odličja

Prlekija-on.net, torek, 24. marec 2009 ob 07:11
Na prvenstvo do odličja

Na prvenstvo do odličja

Nina Fras, plesna učiteljica iz Radencev.

Tudi v Pomurju se vedno več, predvsem mladih, odloča popoldanski čas preživeti ob vadbi različnih plesov. V Murski Soboti, Radencih in Ljutomeru za plesno "pismenost" skrbi podružnica Plesne šole Urška. Med tistimi, ki je svoje življenje povsem podredila plesu, je tudi 30-letna Veržejka Nina Fras, ki si je z družino prebivališče našla v Radencih. Že v otroštvu je Nina kazala veliko zanimanje za ples, njena kreativnost se je izrazila v osnovni šoli, največ znanja pa si je pridobila v času srednješolskega izobraževanja.

Obiskovala je III. gimnazijo v Mariboru, vzgojiteljsko smer. "V srednji šoli smo imeli predmet, kjer smo bili seznanjeni z osnovami plesa, poleg tega pa sem se dodatno usposabljala pri plesni trenerki Mojci Ussar. Tudi sama sem v času, ko sem obiskovala srednjo šolo v Mariboru, že poučevala ples najmlajše," je svoje začetke predstavila Frasova, ki se je lani na Fakulteti za šport v Ljubljani usposobila za učitelja plesa. "Najprej narediš vaditeljski izpit, nato te morajo izbrati na avdiciji, šele po opravljenih 15 izpitih, teoretičnih in praktičnih, si pridobiš diplomo plesnega učitelja. V prihodnjih letih se bom lotila še opravljanja izpitov za naziv trener plesa." Poleg pridobivanja nazivov se Frasova vsakoletno dodatno izpopolnjuje. Pred kratkim je obiskala London, kjer je nekaj dni vadila pod vodstvom največjih svetovnih plesnih mojstrov.

Nina poučuje moderne plese v Murski Soboti in Ljutomeru, njen delavnik pa se pričenja ob 13. uri in se konča zvečer ob 21. uri. "Najraje učim plesa najmlajše, stare od dveh do štirih let. Prav z veseljem spremljam njihove prve, spontane gibe. Že pri najmlajših vidiš, kdo je talent in iz katerega je mogoče z veliko vaje narediti tekmovalca. Približno pet let trdega dela je potrebno, če je seveda plesalec oziroma plesalka talentiran, da se lahko kosa z najboljšimi v državi. Vendar ti tekmovalci poleg treninga s plesnim učiteljem potrebujejo še veliko individualnega dela doma. Ob tem pa se pojavlja težava, da nam iz Pomurja talentirani plesalci ob vstopu v srednješolsko izobraževanje v Mariboru oziroma Ljubljani enostavno pobegnejo," pove Frasova, ki skupaj s sodelavkami sedaj pripravlja tekmovalce na državno prvenstvo v šov plesih, ki ga 18. in 19. aprila v Murski Soboti organizirata Plesni klub Urška Murska Sobota in Plesna šola Urška. "Okoli 500 plesalcev iz celotne Slovenije se bo potegovalo za najvišja mesta in s tem uvrstitev na evropsko prvenstvo na Češkem. Več kot leto dni potekajo priprave na prvenstvo, seveda se s svojimi tekmovalkami nadejam tudi odličij," je dodala Nina, ki veliko časa posveča tudi pripravi koreografije za televizijski oddaji Peta noč in Ujemi sanje, kjer pod njenim vodstvom nastopajo plesalke in plesalci različnih starosti.

Ples in glasba sta njeno življenje

Sabina Žabjek, vodja Plesne šole Urška: "Z Nino sva se spoznali pred petimi leti, ko smo odprli Urškino plesno šolo v Pomurju. Je izvrstna plesna učiteljica, odlična pedagoginja in koreografinja. V sebi združuje posluh za plesalce in organizacijske sposobnosti in je plesalcem kot druga mama. Množico najmlajših in mladih je popeljala od prvih predšolskih korakov do vrhunskih plesalcev in tekmovalcev na zmagovalnih stopničkah. Ples in glasba sta njeno življenje."

Bojan Šeruga, glasbeni in TV-producent: "Z Nino smo odlično sodelovali tri sezone oddaje Peta noč. Šlo je za zahteven televizijski projekt. Vsak petek v živo ura in pol zabavnega programa s številnimi glasbenimi točkami in nagradnimi igrami. Vsak teden smo potrebovali nove plesne šov točke, ki jih je Nina odlično pripravila. Plesalke so publiko še dodatno dvignile na noge. Prav tako so Ninine plesalke na začetku vsake oddaje spremljale voditelja oddaje Andreja, ko je odpel avizo."