Dokležovski gasilci obiskali mlinarja Vladimirja Babiča pri mlinu na reki Muri pri Veržeju

Gasilci iz Dokležovja so pripravili že 18. novoletni spust po valovih reke Mure

Jože Žerdin, nedelja, 4. januar 2015 ob 19:58
18. novoletni spust po reki Muri

18. novoletni spust po reki Muri

Čeprav smo že zakorakali v novo leto, ponekod skok v novo leto pripravljajo s številnimi zanimivimi dogodki, tako je tudi v Dokležovju. Pred 18. leti so se člani gasilskega društva Dokležovje v Gasilski zvezi Beltinci odločili, da drugi dan novega leta pripravijo novoletni spust po valovih reke Mure, kajti vas Dokležovje leži nekaj metrov stran od reke Mure in tamkajšnji gasilci so na reko Muro še kako navezani.

Tudi letošnji 18. novoletni spust, ki je bil v nedeljo, 4. januarja, je bil za vse udeležence enkratno nepozabno doživetje, kajti na tak način so gasilci in ostali udeleženci med njimi so bili tudi domačini, člani PGD Ižakovci in člani Čolnarskega društva Dokležovje. Okoli 30 udeležencev se je na novoletnem spustu po valovih reke Mure popeljalo s tremi vodno reševalnimi čolni, od tega dva šesterca in en osmerec (tekmovalni) pri čemer so pri veslanju uporabljali vesla, za varnost pa so si oblekli vodno reševalne jopiče.

Po predpripravah pri gasilskem domu v Dokležovju so se udeleženci popeljali do kroškega broda, kjer so začeli z novoletnim spustom. Med potjo so se ustavili pri Babičevem mlinu na reki Muri pri Veržeju, kjer je poveljnik PGD Dokležovje Jože Mesarič v imenu vseh udeležencev pozdravil mlinarja Vladimirja Babiča in mu zaželel srečno novo leto in veliko uspehov pri mletju. V Veržeju so si tudi ogledali plavajoči mlin na reki Muri.

Letošnji 18. novoletni spust so zaključili pri privezu ob reki Muri ob dokležovskem mostu, ki ga ima Društvo čolnarjev Dokležovje, kjer so v idiličnem naravnem okolju, ob žuborenju valov reke Mure, petju ptic in snežni odeji nazdravili novemu letu, se družili in poveselili ob odprtem ognju pri pajanju kruha in pečenju klobas. Ob tej priložnosti so pozdravili tudi reko Muro, ki je njihova stalnica, kajti na nek način so s tem novoletnim spustom utrdili in obnovili gasilsko reševalno znanje na vodi, ki ga gasilci iz Dokležovja velikokrat uporabljajo, ko so denimo poplave, elementarne nesreče in vodno reševalna tekmovanja.

Vsako leto se novoletnega spusta udeleži veliko mladih gasilcev, ki tudi na tak način spoznavajo vodno reševalne čolne, opremo in veslanje po valovih reke Mure. Za varnost vseh udeležencev so na čolnih skrbeli Marko Žižek, Andrej Panker in Jože Mesarič. Tako so »murski čolnarji« - gasilci doživeli na valovih reke Mure veliko zanimivega in hkrati obnovili svoje znanje, ki ga bodo letos še velikokrat potrebovali. Najmlajša udeleženka novoletnega spusta je bila osemletna Teja Gjörek iz PGD Dokležovje. Vsi skupaj so na cilj prispeli varno in srečno, kar je dokaz da dokležovski gasilci velik poudarek posvečajo varnosti vodnemu gasilskemu športu in reševalnim veščinam.


Več v Družabno