Deveta ledena trgatev pri družini Pavlinjek v Polani pri Murski Soboti

Konzulat pod štorkljinim gnezdom pri družini Pavlinjek na Lovenjakovem dvoru

Jože Žerdin, torek, 6. januar 2015 ob 13:44
Ledena trgatev pri družini Pavlinjek

Ledena trgatev pri družini Pavlinjek

Na dvorišču Lovenjakovega dvora v Polani pri Murski Soboti ima družina Pavlinjek zasajeno vinsko trto, franconskega izvora »gamay«, ki je stara več kot sto let. Tako ta trta služi poleti kot senca celotnemu vrtu na gostinskem dvorišču.

Na dvorišču se je zbralo veliko trgačev od blizu in daleč, saj so prišli tudi iz tujine. Ker je Štefan Pavlinjek tudi vinski vitez in konzul Pomurskega omizja Slovenskega reda vinskih vitezov, so tudi na to trgatev prišli vinski vitezi. Vitezi so bili zelo zadovoljni, da so lahko bili kot gostje te trgatve in se tudi tu večkrat srečajo. Trgatev grozdja je potekala konec lanskega leta na Štefanovo, saj je bila to že deveta ledena trgatev.

Po trgatvi so iz tega grozdja stisnili 200 litrov sladkega mošta »gamaya«. Po končani trgatvi so se prepustili veselemu druženju, kjer so tudi poskusili vina »gamay« iz minulih letnikov. Vino zadnje trgatve bo imelo naziv vrhunsko vino »Štefanov gamay 2014«. Ob tej priložnosti so vinski vitezi na Lovenjakovem dvoru v Polani pri Murski Soboti odprli »Viteški konzulat« za Pomurje v Sloveniji. Tako je »Viteški konzulat« odprl novi konzul pomurskega viteškega omizja Štefan Pavlinjek, prisotni so še bili Franc Škrobar, Zlatko Borak in še drugi vitezi.

Namen viteškega konzulata je promocija in širjenje kulture pitja vina. Tu se bodo srečevali vinski konzuli in vitezi iz drugih držav, saj imajo take viteške konzulate že po mnogih državah v Evropi in drugod po svetu. Tu pri Pavlinjekovih v Polani pa se bodo zbirali tudi domači vitezi in drugi vinogradniki iz Pomurja,  kjer se bodo družili in širili kulturo pitja naših odličnih vin.


Več v Družabno