Letos odkritje obeležja

Letos odkritje obeležja

Prlekija-on.net, torek, 31. marec 2009 ob 07:54
Letos odkritje obeležja

Letos odkritje obeležja

Policijsko veteransko društvo Sever za Pomurje, ki združuje veterane vojne za Slovenijo iz vrst policistov, rezervnih policistov, drugih delavcev policije ter državljanov, ki so sodelovali pri aktivnostih za zaščito demokratičnih procesov v Sloveniji ter v vojni za Slovenijo leta 1991, praznuje letos 15 let delovanja in 20 let od izvedbe akcije Sever. Lani je društvo utrdilo sodelovanje s sorodnimi veteranskimi in domoljubnimi organizacijami iz Pomurja in Madžarske, ugotavljajo pa, da je sodelovanje s hrvaškimi veterani zastalo.

Kot je na minuli skupščini povedal predsednik pomurskega društva Sever Ciril Magdič, bodo letošnje aktivnosti povsem posvečene praznovanju jubileja. Skupaj z Občino Apače bodo 13. junija pripravili tradicionalni pohod Po poteh bojev policije in odkrili spominsko obeležje, teden dni pozneje pa bo v Dobrovniku slovesnost ob dnevu policije z nastopom Orkestra slovenske policije. Člani društva bodo v začetku septembra v Bratislavi sodelovali s sorodnimi organizacijami iz Madžarske in Slovaške.

Za posebne zasluge so tokrat srebrne znake Združenja Sever dobili Franc Slokan, Igor Klarič, Venčeslav Lihtenvalner in Franc Šeruga, bronaste pa Janez Kodelič, Franc Kreft, Zlatko Kuk, Marjan Misja, Anton Pleteršnik in Milan Žnuderl. Izmed Pomurcev sta na slovesnosti v Portorožu prejela odlikovanji Stanko Sakovič, zlati znak, in Ludvik Jonaš, plaketo združenja.