Z lažnimi profili na socialnih omrežjih terjali denar od žrtev

Opozorila na izsiljevanje in goljufije preko spletnih omrežij

Prlekija-on.net, petek, 16. januar 2015 ob 13:53
Pazite se spletnih goljufov

Pazite se spletnih goljufov

Policisti PU Murska Sobota so proti koncu leta 2014 obravnavali tri prijave sumov storitve kaznivih dejanj Izsiljevanja po 213. člena KZ-1. Kaznivo dejanje je bilo storjeno na način, da si je storilec na socialnem omrežju Facebook naredil lažni spletni profil ter pošiljal sporočila žrtvam in sicer, da morajo plačati 50 oz. 100 evrov. Plačilo v določenem znesku je storilec zahteval na način, da naj žrtev na najbližji bencinski črpalki kupi kartico »paysafecard« v določenem znesku in storilcu pošlje »kodo« preko Facebook sporočila.

V kolikor se žrtev ne bi držala navodil, je storilec grozil žrtvi, da pozna njegove okoliščine oz. da ve kje živi in da bodo prišli na njen dom, kjer bodo vse polomili in razbili. Prav tako je storilec v enem primeru grozil oškodovanki, da bo objavil njene gole fotografije.

Ob omenjenih primerih policisti opozarjajo občane, naj ne nasedajo lažem in grožnjam storilca kaznivih dejanj preko spletnih omrežij, predvsem pa ne plačujejo različnih vsot denarja. Policisti naprošajo vse občane, v kolikor so imeli podoben primer izsiljevanja, da se oglasijo na najbližji Policijski postaji oz. da pokličejo na interventno številko policije 113.

Vse več goljufil preko spleta
Poleg takih primerov pa policisti PU Murska Sobota v zadnjem času beležijo tudi nekaj primerov spletnih goljufij, ko storilci kaznivih dejanj obljubljajo dobavo različnih izdelkov po ugodni ceni. Oškodovanci potem preko Western Uniona plačajo blago v različnih zneskih, katerega pa ne prejmejo.

Tudi v takih primerih policisti občane opozarjajo naj ne nasedajo obljubam in sklepanju poslov. Pri prodaji ali nakupu preko interneta pa bodite pozorni na ponudbe, ki odstopajo od običajnih. V kolikor pa ste že oškodovani zadevo prijavite na interventno številko policije 113 ali na najbližjo Policijsko postajo.


Več v Črna kronika