Ob varoji, tudi mali panjski hrošč ogroža čebele

Člani Društva čebelarjev Apače spregovorili o svojem delu

Branko Košti, petek, 30. januar 2015 ob 10:09
Društvo čebelarjev Apače

Društvo čebelarjev Apače

Štiriintrideset članov in članic mladega, šele pred tremi leti ustanovljenega Društva čebelarjev Apače, se je zbralo na občnem zboru v Gostilni Zver v Apačah. Zbora so se udeležili tudi gostje, predstavnika čebelarskih društev Negova in Radenci, ter strokovni svetovalec Čebelarske zveze Slovenije Avgust Sinič.

Iz poročila predsednika društva Antona Tropenauerja smo izvedeli, da so bile realizirane vse v preteklem letu načrtovane aktivnosti. Velik poudarek je bil usmerjen v izobraževanje čebelarjev, posebno skrb so posvetili  zdravljenju čebel, pri čemer jim je z nasveti in predavanji veliko pomagala veterinarka, mag. Lidija Matavž.

Predsednik je v svojem poročilu spregovoril še o zelo neprijaznih, celo katastrofalnih razmerah za čebele in čebelarje v letu 2014. »Leto 2014 za čebele in čebelarje ni bilo prijazno. Lahko bi celo rekli, da je bilo katastrofalno. Tako slabih razmer ne pomnijo niti najstarejši čebelarji. V januarju so visoke temperature vabile čebele iz panjev, naslednji mesec pa so zopet nizke temperature podaljšale zimo in zdesetkale čebelje družine. V pomlad smo stopili z oslabelimi čebeljimi družinami, ki niso bile sposobne nabrati dovolj cvetnega prahu in medičine, da bi čebelarji lahko točili cvetlični med. Slabo vreme se je vleklo skozi celo sezono medenja akacije, lipe in kostanja, tako da smo čebelarji ostali skoraj brez medu. Vmes pa je bilo treba čebele izdatno krmiti,« je med drugim povedal Tropenauer.

Društvo posebno pozornost namenja tudi krožku mladih čebelarjev, ki deluje na OŠ Apače. V šolski čebelnjak, v dvojni panj, ki ga je podaril župan in čebelar Franc Pižmoht, je predsednik Tropenauer naselil dve čebelji družini. Nabavili so nekaj osnovnih pripomočkov za čebelarjenje v šolskem čebelnjaku. Sodelovali so tudi pri Slovenskem zajtrku na OŠ in Vrtcu Apače, kjer so čebelarji (Breznik, Vučko, Vnuk, Tropenauer, Frelih in Rožman)  darovali potrebni med. Pripravili so tradicionalno Ambroževo mašo, ki je bila dobro obiskana...

Predsednik Tropenauer je predstavil tudi program dela za leto 2015, ki je zelo obsežen, in spet bodo posebno skrb posvečali zdravljenju čebel, sajenju medonosnih rastlin in sodelovanju s sosednjimi čebelarskimi društvi, ter tudi z drugimi društvi v občini in širše. Čebelarje posebej žalosti, da so njihove pridne delavke vedno ogrožene. Zato so menili, da bodo morali bolj tvorno sodelovati pri zatiranju varoje in nove nadloge »malega panjskega hrošča«, ki preti z uničenjem čebel po Evropi.

Na zboru so v društvo sprejeli tudi nekaj novih članov, z minuto molka pa so se poklonili spominu treh velikih čebelarjev z radgonskega območja: Stanka Korošca, Martina Žnidariča in Franca Topolovca, članov Čebelarskega društva Peter Dajnko Gornja Radgona, katerega člani so bili pred ustanovitvijo svojega društva tudi apaški čebelarji.


Več v Kultura in izobraževanje