Pokop Fašenka na Cvenu

Prvič je bil običaj zapisan v knjigi cvenskih fantov že leta 1963 in od takrat se izvaja vsako leto

Prlekija-on.net, ponedeljek, 23. februar 2015 ob 18:01
Pokop Fašenka na Cvenu

Pokop Fašenka na Cvenu

Društvo cvenskih čehov in diklin je 19.2.2015, dva dni po pustnem torku, prikazalo običaj Pokop Fašenka, ki ga tradicionalno vsako leto izvajamo na Cvenu. Prvič je bil običaj zapisan v knjigi cvenskih fantov že leta 1963 in od takrat ga izvajamo vsako leto.

Na pustni četrtek so se cvenski fantje našemili v celoten žalni zbor (župnik, nosači, zastavonoša, trobentač, vdova Lujzika, spremljevalci, nosač križa…) in žalovali za pokojnim »Poldekom Fašenkom« (ponazoritev pustovanja). »Poldeka Fašenka« fantje že prej naredijo iz slame, ga oblečejo v oblačila in ga položijo na nosila.  Sprevod najprej gre po vasi od hiše do hiše, kjer »Poldeka Fašenka« nosači nosijo na nosilih poleg pa glasno joka žena Lujzika in ostali žalujoči. Dokončno se od njega poslovimo pri vaški kapelici, kjer ga skurimo. Prebere se tudi govor, trobentač pa zaigra tišino.

Zaključek običaja so si prišli ogledat tudi vaščani Cvena in ljudje iz sosednjih vasi. Vse skupaj smo na koncu povabili na bograč in druženje v prostorih društva.

S "Pokopom Fašenka" se tudi uradno zaključi pustno rajanje, katero običajno traja vse od sobote.

Mateja Topolinjak


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno