Za vinogradniki DV Mala Nedelja je še eno uspešno leto

Občni zbor Društva vinogradnikov Mala Nedelja

Branko Košti, ponedeljek, 2. marec 2015 ob 11:25
Občni zbor Društva vinogradnikov Mala Nedelja

Občni zbor Društva vinogradnikov Mala Nedelja

Člani Društva vinogradnikov Mala Nedelja, so na občnem zboru v petek, 27. februarja, pregledali opravljeno delo v jubilejnem, petnajstem letu svojega delovanja in začrtali aktivnosti za leto 2015.

V svojem poročilu je predsednik društva Anton Žinko ugotovil, da je bil zastavljen program dela v celoti realiziran. Največjo skrb so namenili izobraževanju vinogradnikov, saj so le izobraženi pridelovalci grozdja in vinarji, seveda ob optimalnih vremenskih razmerah, garanti za dvig kvalitete pridelanih vin. Da so bili pri tem uspešni, potrjujejo rezultati društvenega ocenjevanja, saj se je povprečna ocena ocenjenih vzorcev zvišala z 18,14 v letu 2013, na 18,17 v minulem letu. Kvaliteto pridelanih vin potrjujejo ocene Grajskega ocenjevanja vin na Ptuju, kjer sta vinogradnika - člana društva, prejela najvišji priznanji - Glineni amfori. To sta bili že deveta in deseta amfora malonedeljskih vinogradnikov na enajstih grajskih ocenjevanjih. Tudi Ptujski knez je že drugič v treh letih za svoje vino izbral pridelek njihovega člana, tokrat Antona Ficka. V lanskem letu so v program izobraževanja vključili novost - žganjekuho, ki je bila med člani dobro sprejeta.

Pomemben del aktivnosti predstavljajo tudi prireditve, na katerih vinogradniki predstavljajo sebe, svoje delo in  rezultate svojega dela, to pa so kvalitetna vina, ki jih ponudijo ljubiteljem vina. Vse prireditve v letu 2014 so potekale v znamenju jubileja - 15-letnice delovanja društva, katerega so obeležili na slovesnosti v mesecu juniju. Poleg tega so pripravili še tradicionalne prireditve: Pohod od kleti do kleti, Postavitev klopotca, Martinovanje na prostem, na Martinovanju v Biotermah pa so okronali že svojo 8. Vinsko kraljico, to je postala Danijela Rožman. Posamezni vinogradniki so se predstavili na različnih prireditvah, poleg grajskega ocenjevanja in Dneva odprtih vrat KGZ Ptuj, tudi na Sejmu AGRA v Gornji Radgoni, Salonu Traminec v Negovi, Salonu Vindel v Mariboru, na prvi Predstavitvi mladih vin v Q centru na Ptuju, ...

DV Mala Nedelja aktivno deluje tudi v Zvezi društev vinarjev Slovenije, predsednik pa je izpostavili še dobro sodelovanje s KGZ Ptuj in Murska Sobota, ponovno pa želijo intenzivirati tudi sodelovanje s KGZ Maribor, zato se jim je na občnem zboru pridružila predstavnica tega zavoda, un. dipl. ing. agr. Simona Hauptman. Seznanila jih je z novostmi na področju plačilnih pravic ter možnostmi in pogoji sodelovanja z zavodom.


Več v Kultura in izobraževanje