Goli akti ali v prozorne tančice odeta dekleta v zapuščenih objektih

V Gornji Radgoni razstavlja Štefi Prapotnik Borko

Branko Košti, četrtek, 12. marec 2015 ob 08:34
Razstava Mlade sanje

Razstava Mlade sanje

V galeriji Doma kulture v Gornji Radgoni bo vse do sedmega aprila odprta zanimiva fotografska razstava, namenjena vsem ljubiteljem kakovostne fotografije in lepega ženskega telesa. Svoje fotografije golih aktov ali v tančice odeta dekleta v zapuščenih objektih, je na oceno strokovni in laični javnosti postavila domačinka iz Radgone, sicer pa tudi v svetu poznana mojstrica fotografije Štefi Prapotnik Borko, MF FZS, EFIAP/g.

Zbrane na otvoritvi razstave je pozdravila predstavnica Zavoda za kulturo, turizem in promocijo (Kultprotur) Katja Bajec, avtorico fotografij pa je podrobneje predstavil predsednik organizatorja razstave Foto kluba Proportio divina Ivo Borko, avtoričin mož in tudi predsednik Foto zveze Slovenije. Povedal je, da so »Mlade sanje«, kot nosi razstava naslov, prva izmed štirih, letos načrtovanih razstav v Gornji Radgoni in na Negovskem gradu.

Kdo je Štefi Prapotnik Borko?
Štefi je sicer doktorica veterinarske medicine iz Gornje Radgone, zaposlena na Kliniki za male živali v Pesnici pri Mariboru. S fotografijo se ukvarja od leta 2007, bolj resno pa od leta 2008, ko je s prijatelji soustanovila FK Proportio divina Gornja Radgona. Sprva se je ukvarjala s popotno fotografijo, potem s krajino, portretom, sedaj pa s »socialno fotografi jo« in aktom. Do sedaj je imela osem samostojnih razstav, sodelovala pa je na več kot 200 skupinskih razstavah doma in po svetu. Za svoje fotografije je prejela že več kot 75 nagrad. Na podlagi uspehov ji je Fotografska zveza Slovenije lani podelila razstavljalski naslov mojster fotografije FZS (MF FZS), Mednarodna zveza za fotografsko umetnost (FIAP) pa naziv zlati odličnik (EFIAP/g). Bila je 3. najuspešnejša razstavljalka FZS za leto 2012 in najuspešnejša za leto 2013. Njen posnetek »Grandmothers companion« je bil proglašen za najuspešnejši posnetek FZS leta 2012 in 2013. FIAP jo je lani uvrstil med 20 svetovnih fotografinj za razstave »Women’s Photo Art in FIAP«, s katerimi se je predstavljal po svetu.

Subtilni umetniški čut varno prepeljala preko jalovih klišejev
Razstavo »Mlade sanje« je predstavil tudi mojster fotografije Rafael Podobnik, MF FZS, EFIAP/p, o avtorici in njenem delu pa je povedal: "Štefi P. Borko je subtilni umetniški čut varno prepeljala preko jalovih klišejev. Še več! Ciklu je dodala svežino, umetniške vzgibe in izvirne pristope. Akt ovije z ovijalko, ki je priplezala v sobano. Pravi slavospev neuničljivemu življenju. Še preden se stavba sesede, jo preraste nova rast. Akt posede na potovalno torbo. Komu ni bilo potrebno zapustiti okolje, v katerem je preživel otroška leta? Pod nedosegljivim oknom na žrtveniku žrtvuje mladenkino mladost. Skozi razbito steklo zre na modelko, ki jo je kakor metuljčico uročila svetloba. Ali se bodo v zunanjem svetu sanje uresničile? Ali se bodo popačile, kot se pači podoba v razbitem ogledalu. Eleganten pasji spremljevalec je dvoumen. Mogoče mladenko veže na stari svet, mogoče je že v novem svetu in je prišla naokoli tako mimogrede. Stara peč sesa toploto. Mlado telo greje železo. Hlad kovinske postelje ugaša oči. V svetlobi za vrati slutimo postavo. Starec je zarisal čarovni ris. Ni ne telo, na misel, ne duh. Ali bo v zunanjem svetu še bedel nad nami?"


Več v Kultura in izobraževanje