Po reki Ščavnici so zaplavale ladjice in gregorčki

Nočno osvetljena reka Ščavnica na Pristavi pri Ljutomeru

Jože Žerdin, petek, 13. marec 2015 ob 13:51
Spuščanje gregorčkov v Pristavi

Spuščanje gregorčkov v Pristavi

Pred leti so se v Turistično kulturnem društvu Mak Pristava pri Ljutomeru zavzemali za čisto reko Ščavnico, ki teče skozi to prleško vasico do Gibine in naprej v reko Muro. Vrsto let je bila voda reke Ščavnice onesnažena, predvsem zaradi tega, ker so v vodo v mestu Ljutomer spuščali najrazličnejše odpadne vode. Potem pa ko se je zgradila čistilna naprava v mestu Ljutomer, od takrat je voda v reki Ščavnici kristalno čista, v njej pa tudi plavajo najrazličnejše ribe.

Tako Turistično kulturno društvo Mak Pristava vsako leto 12. marca na praznik svetega Gregorja pripravi predvsem za najmlajše poseben dogodek, spust ladjic in gregorčkov po valovih reke Ščavnice na Pristavi. Po zgodovinskih virih naj bi bil sveti Gregor prenašalec luči, ki je uredil cerkveno petje in gregorjanski koral. Sveti  Gregor je bil rojen leta 540 v Rimu. Na ta dan, ko se dnevi začnejo daljšati se tudi po ljudskem izročilu ptički ženijo, torej je Gregorjevo dan zaljubljenih.

V četrtek, 12. marca je bil za celotno vas Pristava poseben dogodek, ko so se najmlajši iz Pristave in okolice skupaj s starši zbrali pri mostu reke Ščavnice na Pristavi, kjer so ponovno obudili ta lep ljudski običaj spuščanje ladjic in gregorčkov po valovih reke Ščavnice. Otroci so k reki Ščavnici prinesli najrazličnejše hišice, ladjice, katere so bile osvetljene z lučko, katere so naredili iz naravnega materiala na delavnicah ali doma. Poseben čar tega večera pa je bilo, ko so v vodo spustili okoli 500 jajčnih lupin v katerih je bil poseben vosek in vžigalna nit in sproti so jih prižigali in spuščali v vodo. Tako je bila tisti večer reka Ščavnica osvetljena z mnogimi lučkami, ki so plavale s tokom vode proti Hrvaški. Otroci so svoje mojstrovine lepo spremljali in se veselili, da skupaj s starši že vrsto let ohranjajo ta lepi stari ljudski običaj spuščanja hišic, ladjic in gregorčkov po valovih reke Ščavnice.

Že dan prej so otroci gregorčke v reko Ščavnico spustili v Cezanjevcih.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje