Združenje bo še naprej vodil Alojz Filipič

Veterani so se zbrali na volilnem občnem zboru

Branko Košti, ponedeljek, 16. marec 2015 ob 17:52
Alojz Filipič

Alojz Filipič

Občinsko združenje veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) Ljutomer, povezuje veterane osamosvojitvene vojne za Slovenijo z območja UE Ljutomer. V soboto, 14. marca, so se zbrali v Hotelu Stela v Ljutomeru na volilnem občnem zboru, saj se je iztekel mandat dosedanjemu vodstvu.

Občni zbor so pričeli svečano, s pozdravom praporju in simbolnim veteranskim dejanjem, katerega sta opravila ustanovni član in dolgoletni sekretar združenja Marko Milič ter praporščak Jože Ladiha. Predsednik Alojz Filipič je v obširnem poročilu predstavil delo in aktivnosti vodstva in organizacije v celoti. Kot je razbrati iz poročila, so bile aktivnosti razdeljene na več področij:

Spominske slovesnosti in proslave
Člani združenja so se udeležili vseh spominskih slovesnosti v UE Ljutomer in tudi na širšem območju, pri mnogih aktivno sodelovali, po potrebi je bil prisoten tudi praporščak s praporjem. Skupaj z združenji ZB za vrednote NOB Ljutomer, OZSČ Ljutomer ter PVD Sever – pododborom Ljutomer, je bil  izveden likovni, literarni in raziskovalni natečaj med učenci OŠ in dveh razredih gimnazije na temo » Spominska obeležja pripovedujejo«. Ustvarjalce najboljših izdelkov so nagradili s književnimi deli na spominski slovesnosti ob 70-letnici streljanja talcev v Cezanjevcih, skupaj z mentorji pa so jih popeljali na poučno ekskurzijo v učni center Pekre in na Osankarico. Sodelovali so še na proslavah ob Dnevu državnosti, odhodu zadnjega vojaka JLA iz Slovenije, 70-obletnici osvoboditve  Zg. Savinjske doline  v Mozirju, na proslavi Dneva veteranov in SV v Kranju, skupaj z drugimi domoljubnimi organizacijami so se udeležili komemoracij ob dnevu spomina na mrtve pri spominskih obeležjih v Križevcih, Veržeju, Mali Nedelji, Cezanjevcih, Ilovcih in v Ljutomeru, v novembru pa so na  vseh 28 grobovih preminulih veteranov prižgali sveče.

Sodelovanje z domoljubnimi in sosednjimi združenji  ter Slovensko vojsko
Skupaj z OZSČ je bila izvedena strokovna ekskurzija v Maribor, kjer si udeleženci ogledali knjižnico in vojaški muzej SV ter se seznanili s sistemom vojaškega izobraževanja. Na dnevu odprtih vrat vojašnice v M. Soboti je ekipa kuhala vojaški golaž. Člani so si skupaj s svojci na izletu v sosednji Hrvaški ogledali muzej v Krapini in dvorec Trakoščan ter obiskali veterane iz Štrigove, s katerimi že vrsto let odlično sodelujejo. Izostal ni niti tradicionalni piknik s tekmovanji v ribolovu, balinanju, lokostrelstvu in pikadu za člane in njihove družinske člane. Sodelovali so še na streljanju s puško M48 v Apačah in MK puško na strelišču v Presiki, na veteranskih športnih igrah in na 8. memorialu Marka Špacapana v Ormožu. Tekmovali so tudi ribiči in sicer v Ormožu in na Ptuju. Skupaj z OZSČ je bil izveden tradicionalni, že 14. pohod, tokrat ob reki Muri pri Razkrižju, nekateri so se udeležili še pohoda » Po poteh policije » v S. Juriju ob Ščavnici ter pohodov v organizaciji OZVVS Ormož in Lendava.

Skrb za spominska obeležja je stalnica v delovanju veteranov. Junija je bilo v Veržeju odkrito spominsko obeležje osamosvojitvene vojne, ob odkritju je bila na ogled tudi razstava o vojni v Pomurju leta 1991. Vsako leto ob Dnevu državnosti predstavniki združenja položijo vence na spominska obeležja.

Domovinska vzgoja se izvaja skozi predstavitve resničnih dejstev o bojih v Pomurju in Prlekiji v letu 1991 mladini in širši javnosti, saj je to območje v doslej izdanih publikacijah pomanjkljivo predstavljeno. Velik doprinos k širjenju domoljubja predstavlja ponovno razpisani natečaj » Spominska obeležja pripovedujejo«, v OŠ Stročja vas pa je bila postavljena tudi razstava » Osamosvojitvena vojna v občini Ljutomer«.

Delo ljutomerskih veteranov v lanskem letu in skozi celotni mandat, so pohvalno ocenili številni gostje, navzoči na zboru: predsednik ZVVS general Ladislav Lipič, predsednik PO Pomurja Branko Bratkovič, predsedniki Območnih združenj Lendava Ljubo Dražnik, Murske Sobote Vladimir Miloševič, ter častna predsednika tega združenja Ludvik Jonaš in Valter Baldaš, Gornje Radgone Jože Makovec, bivši predsednik veteranskega združenja iz Štrigove Branko Gregorinčič, predsednik OZSČ Anton Kosi in Aleksander Gracin v imenu PVD Sever - pododbor Ljutomer. V imenu Občine Ljutomer je udežence zbora pozdravil podžupan Janko Špindler.

Ljutomerski veterani so na tajnih volitvah vodenje združenja ponovno zaupali dosedanjemu predsedniku Alojzu Filipiču, z javnim glasovanjem pa so izvolili tudi ostale organe združenja.

Ena stalnih nalog združenja je pridobivanje novih članov. Na tokratnem zboru so sprejeli štiri nove člane, podelili pa so še dve Srebrni plaketi ZVVS, kateri sta prejela Anton Kosi in Milan Štrakl. Na glavnem zboru ZVVS bodo člani ljutomerskega združenja prejeli še nekaj visokih priznanj: Marko Milič bo prejel Red 1. stopnje ZVVS, Jože Ladiha in Jože Roškar pa Zlato plaketo ZVVS.


Več v Kultura in izobraževanje