V Ljutomeru je potekal 11. Pomurski otroški parlament

Srečanja se je udeležilo 24 predstavnikov medobčinskih otroških parlamentov

Prlekija-on.net, sreda, 18. marec 2015 ob 14:34
11. Pomurski otroški parlament

11. Pomurski otroški parlament

V torek, 17. marca, je v sejni sobi Občine Ljutomer potekalo zasedanje 11. Pomurskega otroškega parlamenta (POP), ki so se ga udeležili mladi parlamentarci iz štirih Upravnih enot, in sicer Murske Sobote, Lendave, Gornje Radgone in Ljutomera.

Otroški parlament deluje v okviru Občinskega društva prijateljev mladine Ljutomer. Vsako leto omogočijo mladim druženje v okviru medobčinskega zasedanja predstavnikov posameznih šol. Letošnja tema je »Izobraževanje in poklicna orientacija«, in je že 25. povrsti.

Medobčinska srečanja so že potekala. Mladi se pred srečanjem na državni ravni, kjer poteka zasedanje v Državnem zboru RS, srečajo tudi na regijski ravni. Srečanje na tej ravni vsako leto poteka v drugi upravni enoti, letos je na vrsto prišla UE Ljutomer.

Srečanja se je udeležilo 24 predstavnikov medobčinskih otroških parlamentov, navzoči so bili tudi njihovi mentorji, nekateri ravnatelji, predsedniki DPM v Pomurju in predstavniki Društva prijateljev mladine Murska Sobota. Parlamenta sta se med drugim udeležila tudi Bojan Nemec, sekretar ODPM v MS in poslanec Jožef Horvat.

Zbrane so v uvodu nagovorile predsednica Občinskega društva prijateljev mladine Ljutomer Mateja Robinščak, regijska koordinatorica otroškega parlamenta za Pomurje Mateja Leskovar Polanič, v imenu Občine Ljutomer pa je mlade parlamentarce pozdravil direktor občinske uprave Tomislav Zrinski.

V krajšem kulturnem programu so v uvodu nastopile učenke OŠ Stročja vas pod mentorstvom Elizabete Alekse Stukov iz Kulturnega društva Escalade. Sledila je izvolitev organov 11. POP, Urška Filipič, lanskoletna predstavnica nacionalnega otroškega parlamenta v Ljubljani, pa je predstavila poročilo z 24. otroškega parlamenta.

V nadaljevanju so potekale predstavitve poročil medobčinskih otroških parlamentov ter razprava, svoja stališča so predstavili tudi gostje. Srečanje se je zaključilo s potrditvijo osmih delegatov za 25. nacionalni otroški parlament in s predlogi za temo 26. nacionalnega otroškega parlamenta.


Več v Kultura in izobraževanje