Letna skupščina Združenja borcev za vrednote NOB Ljutomer

Predsednik združenja Franc Slokan je v svojem poročilu z zadovoljstvom ugotovil, da v okolju delovanja organizacije vlada pozitiven in spoštljiv odnos do pomnikov narodnoosvobodilnega boja

Branko Košti, ponedeljek, 23. marec 2015 ob 11:58
Letna skupščina ZB za vrednote NOB Ljutomer

Letna skupščina ZB za vrednote NOB Ljutomer

Združenje borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Ljutomer ima status društva, ki deluje v javnem interesu na področju vojnih veteranov in urejanju vojnih grobišč. Kot je v tem času običajno, so tudi njegovi člani na redni letni konferenci v četrtek, 19. marca v Križevcih, spregovorili o opravljenem v preteklem letu ter se dogovorili za delo v letu 2015.

Predsednik združenja Franc Slokan je v svojem poročilu z zadovoljstvom ugotovil, da v okolju delovanja organizacije vlada pozitiven in spoštljiv odnos do pomnikov narodnoosvobodilnega boja, za kar so zaslužne tudi občine in osnovne šole na območju UE Ljutomer. Potrditev takega odnosa je skupno sodelovanje pri izvedbi številnih spominskih slovesnosti ob obeležjih, katera spominjajo na tragične dogodke v času 2. svetovne vojne. Osrednja tovrstna slovesnost v letu 2014 se je v mesecu aprilu odvila v Cezanjevcih ob 70-letnici spopada pri Ribičevem mlinu ustrelitvi petindvajsetih talcev. ZB za vrednote NOB je slovesnost pripravilo v sodelovanju z Občino Ljutomer in OŠ Janka Ribiča Cezanjevci. Udeležence je nagovorila županja mag. Olga Karba, spomine na tragične dogodke pa je obudil brat takrat ubitega Janka Ribiča, Marjan Ribič. Venca k spomeniku talcem sta položili delegaciji na čelu z županjo in predstavnikom ruske ambasade v Ljubljani. Organizirali in izvedli so še dve spominski slovesnosti ob obletnicah dogodkov, 3. aprila pri Žalikovih v Logarovcih in 7. marca pred spomenikom žrtvam 2. svetovne vojne pri Mali Nedelji.

V sodelovanju z občinami, osnovnimi šolami, GŠ Slavka Osterca Ljutomer,  Gimnazijo Franca Miklošiča, so bile ob 1. novembru izvedene komemoracije pri:
  • Spomeniku padlim borcem in žrtvam fašizma v Ljutomeru,
  • Spomeniku padlim v NOV in žrtvam fašizma v Križevcih pri Ljutomeru,
  • Spomeniku žrtvam fašizma v Ilovcih,
  • Domačiji Lipovec na Podgradju,
  • Spominski plošči padlim v NOV in žrtvam fašizma v Veržeju,
  • Spomeniku talcem v Cezanjevcih,
  • Spomeniku talcev v Mali Nedelji,
  • Spomeniku talcem na Moti,
  • Spominski plošči partizanom v NOV in žrtvam fašizma na Razkrižju in
  • Spominski plošči padlim v NOV in žrtvam fašizma v Radomerju.
Na teh dogodkih so bili prisotni praporji in delegacije drugih veteranskih in domoljubnih združenj.
V letu 2013 so v sodelovanju z Območnim združenjem slovenskih časnikov Ljutomer, Policijskim veteranskim društvom Sever za Pomurje in Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Ljutomer, povabili osnovne šole z UE Ljutomer in GFM k literarnemu in likovnemu natečaju z naslovom »Spominska obeležja pripovedujejo«. Natečaj se je zaključil 30.03.2014, rezultati natečaja so bili razglašeni in nagrade podeljene  na proslavi v Cezanjevcih. Vsi dobitniki priznanj in njihovi mentorji so si na strokovni ekskurziji ogledali v Pekre pri Mariboru in se podali k Trem žebljem na Pohorju.

Osnova za aktivnosti v letu 2015 bodo, tako kot doslej, usmeritve Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Temeljna naloga bo še naprej vzdrževanje trinajstih spomenikov in šestnajstih drugih obeležij iz NOB, organizacija spominskih slovesnosti, ponovno bo izveden tudi natečaj na temo »Spominska obeležja pripovedujejo«. Načrtujejo pa še zaključek aktivnosti za ustanovitev Mladinske komisije na nivoju Združenja.


Več v Kultura in izobraževanje