Velikonočna razstava ročnih del MDI Gornja Radgona je vzbudila veliko zanimanja

Invalidi so pripravili pravo pašo za oči

Branko Košti, torek, 31. marec 2015 ob 13:27
Velikonočna razstava ročnih del

Velikonočna razstava ročnih del

Okoli 500 članic Medobčinskega društva invalidov Gornja Radgona, deluje v treh aktivih - Gornja Radgona, Radenci-Kapela in Apače. Največ skrbi posvečajo povezovanju in druženju članov in članic, z različnimi delavnicami pa invalide spodbujajo tudi k ustvarjanju. V ta namen deluje rokodelski krožek, katerega vodita Valerija Cer in Natalija Dolamič. Vsak torek se, zlasti članice, dobivajo v društvenih prostorih in ob izmenjavi mnenj in izkušenj, izdelujejo izdelke, katere radi predstavijo na razstavah ob praznikih, pa tudi na stojnicah ob različnih prireditvah ob praznikih v društvenih prostorih vsak torek.

V času letošnjega velikonočnega praznovanja so v prostorih društva, ki se nahajajo v središču mesta v stavbi nekdanje Obrtne zadruge, pripravili že 11. razstavo svojih izdelkov. Razstavile so izdelke, ki so jih ustvarile skozi obiske krožkov in tudi v prostem času v minulih zimskih mesecih in tednih. Kot smo se lahko prepričali, je bila zastava izdelkov zelo pestra, saj je bilo razstavljenih več kot sto različnih lepih izdelkov. Poseben poudarek razstave je bil posvečen izdelkom, ki zaznamujejo velikonočni čas. Saj so obiskovalci, katerih ni manjkalo, lahko občudovali kvačkane velikonočne zajčke, velikonočna jajca ali pirhe, ter druge izdelke, ki so vezani na velikonočni čas in največji krščanski praznik.

Poleg različnih pirhov, cvetja in drugih okraskov povezanih z Veliko nočjo, so bili razstavljeni tudi mnogi spominki, katerih se ne bi sramovali niti pravi umetniki. "Na razstavi predstavljamo izdelke s spomladanskimi motivi, primerne tudi za velikonočna darila, ki jih lahko, z lepimi željami, podarimo svojim prijateljem ob bližajočih se praznikih. Narejeni so iz različnih materialov in nam vedno znova, s svojim bogatim videzom, pričarajo skrivnost prihajajočega praznika, polnega upanja in velikonočnega razpoloženja. Razstavo so pripravile udeleženke delavnic ročnih del, pod vodstvom Valerije Cer in Natalije Dolamič, ki nas vedno znova presenetijo s svojimi domiselnimi izdelki. Namen razstave je predvsem, da bi javnost izvedela več o naši ustvarjalnosti, jo znala vrednotiti in hkrati tudi spoštovati. Ta dejavnost pomeni za nas invalide več, kot je videti na izdelkih, pa naj so še tako lepi. Pomeni nam skupno druženje, pomeni nam vključenost v okolico, pomeni enakopravne možnosti, enakopravne obravnave, kot dokaz naše kreativnosti", nam je po otvoritvi razstave povedala predsednica radgonskega aktiva MDI Gornja Radgona Hedvika Weingerl.


Več v Kultura in izobraževanje