Med velikonočnimi prazniki ne pozabite na varnost

Uporaba možnarjev in drugih naprav za pokanje v času velikonočnih in prvomajskih praznikov

Prlekija-on.net, sobota, 4. april 2015 ob 08:13
Velikonočno pokanje

Velikonočno pokanje

Vsako leto se v času velikonočnih in prvomajskih praznikih policija srečuje s problematiko, ki je povezana z različnimi napravami, ki jih posamezniki uporabljajo pri pokanju. Pogosto pri tem uporabljajo možnarje ali druga priročna sredstva. V preteklih letih je zaradi tega velikokrat prišlo tudi do hudih in lahkih telesnih  poškodb. Največkrat pa se s pokanjem z acetilenom (karbidom) v nočnem času moti javni red in mir. Poleg uporabe karbida in drugih eksplozivnih sredstev se ob teh praznikih uporabljajo tudi pirotehnični izdelki, ki so lahko ob nestrokovni uporabi izredno nevarni.

Čeprav za uporabo karbida ni posebnih omejitev, razen v nočnem času, je potrebno ponovno opozoriti na pazljivost pri uporabi karbida, kar posebej velja za otroke. Po izkušnjah iz preteklosti se namreč največ nesreč pripeti zaradi nepazljivosti ali malomarnosti.

Na podlagi Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih je s področja pirotehnike prepovedana prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov, razreda 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (predvsem so to petarde
najrazličnejših oblik in moči).

Kazni od 400 do 1200 evrov
Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 19. do 31. decembra, uporaba teh izdelkov pa je dovoljena le od 26. decembra do 2. januarja, kar pomeni, da teh izdelkov med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki ni dovoljeno uporabljati. Policisti bodo v  primeru uporabe pirotehnike v nasprotju s predpisi, na podlagi 8. člena Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, dosledno izrekali globe v višini od 400 do 1200 evrov.

Posebej opozarjajo, da nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), poleg tega pa moti tudi živali ter onesnažuje okolje.

Možnarji, katerih uporaba je med velikonočnimi prazniki v posameznih delih države, pa tudi na območju Pomurja zelo pogosta, sodijo med orožje, ki ga morajo posamezniki prijaviti in imeti zanj tudi priglasitveni list. Ta orožna listina pa jim ne omogoča pravice do neoviranega nošenja, njihova uporaba pa je možna le v okviru organiziranih javnih prireditev pod pogoji, ki veljajo za izvedbo takšnih zbiranj in kot jih določi upravni organ.

Pokanje s karbidom ne bo sankcionirana, če bo uporaba v skladu z zakonom
Uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje opredeljuje 11. člen Zakona o varstvu javnega reda in miru. Isti člen tudi določa, da je pokanje med velikonočnimi prazniki dovoljeno ob pogojih upoštevanja varnostnih navodil, ki jih zahteva Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih.

Kdor uporablja acetilen (karbid) ali druge plinske zmesi za pokanje in s tem povzroči vznemirjanje ali občutek  ogroženosti, se kaznuje z globo 104,33 evrov.

To v praksi pomeni, da policija oseb, ki bodo uporabljali acetilen (karbid) in druge plinske zmesi  a pokanje v času Velikonočnih in prvomajskih praznikov, če bodo upoštevana vsa varnostna navodila, ki jih predvideva
Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, ne bo sankcionirala.

Ni pa dovoljeno pokanje v nočnem času med 22.00 in 06.00 uro, ko se lahko s pokanjem moti mir ali počitek ljudi. V primeru takega motenja miru in počitka ljudi se kršitelj na podlagi 8. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru, kaznuje z globo najmanj 83.46 evrov.

Več informacij glede preventivnih nasvetov lahko najdete tukaj.

Zaradi praznikov policija pričakuje v prihodnjih dneh tudi povečan promet na cestah in mejnih prehodih, zato voznike opozarjajo na previdnost in strpnost. Pred odhodom od doma pa ne pozabite na ustrezno zavarovanje vaše lastnine.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Kultura in izobraževanje