Na Cvenu uprizorili živi križev pot še na odru

Po uprizoritvi križevega pota na prostem so v Zadružnem domu na Cvenu uprizorili še predstavo na odru

Prlekija-on.net, sreda, 8. april 2015 ob 18:021
Predstava živi križev pot

Predstava živi križev pot

Na Cvenu so konec marca v organizaciji Turističnega društva Cven in Društva cvenskih čehov in diklin, uprizorili živi križev pot na prostem, kjer so se ustavili pri vseh križih, kapelah in drugih verskih znamenjih na območju krajevne skupnosti Cven. Na velikonočni ponedeljek pa so v Zadružnem domu na Cvenu živi križev pot uprizorili še kot predstavo na odru.

V zgodbi, ki ima štirinajst prizorov je upodobljeno Jezusovo trpljenje od trenutka, ko ga je Poncij Pilat obsodil na smrt, do trenutka, ko ga mrtvega položijo v grob. Križev pot se je razvil iz pobožnosti romarjev, ki so v Jeruzalemu sledili Jezusovi poti od mesta proti Golgoti. Ob poti so se ustavljali in molili, ob tem pa so se spominjali posameznih prizorov Jezusovega trpljenja. Še pred predstavo so predvajali dva krajša filma o pripravah in poteku križevega pota na prostem.

V predstavi so nastopali Tadej Stajnko kot Jezus, Jezusova mati Marija Urška Sovič, Veronika Mira Žibrat, pilat Milan Košnik, herod Jure Premuš, Jeruzalemske žene Marica Košnik, Marina Lihtenvalner in Nada Puconja, Simon iz Cerene Tilen Stajnko, vojaka Milan Gabor in Dejan Horvat, kostume za igralce sta pripravili Jožica Bratinščak in Marija Fajfar, za ozvočenje so skrbeli Zoran Kosi, Ferdo Stajnko in Nejc Horvat, pripovedovala sta Petra Slavinec in Alen Trstenjak, predstavo pa je režiral Janko Horvat.


Več v Kultura in izobraževanje