20-letnica MPZ Društva vinogradnikov Goričko

V Radencih generalka pred letošnjim jubilejnim koncertom

Filip Matko, sobota, 11. april 2015 ob 07:49
MPZ Društva vinogradnikov Goričko v Radencih

MPZ Društva vinogradnikov Goričko v Radencih

Letos Moški pevski zbor Društva vinogradnikov Goričko letos praznuje 20-letnico svojega delovanja. Na pobudo pevcev in članov Društva vinogradnikov je bil zbor ustanovljen leta 1995 in večina pevcev je ostala zvesta prepevanju in obstoju ter delovanju zbora vse do danes.

V času svojega delovanja je zbor dokazal kvaliteto petja ter prerasel potrebe samega Društva vinogradnikov Goričko. V repertoarju zbora je zabeleženih preko 60 narodnih in umetnih pesmi, domačih in tujih avtorjev. Že 16 let kot zborovodja vodi zbor Jožef Slaviček.

MPZ Društva vinogradnikov Goričko je leta 2000 posnel kaseto, leta 2007 prvo zgoščenko in leta 2009 drugo zgoščenko pod naslovom »Pesem Goričkih vinogradnikov«. Vsako leto zbor sodeluje na reviji pevskih zborov, na različnih proslavah ter prireditvah, pripravi pa tudi vsako leto samostojni koncert. Le-ta bo letos, jubilejni ob 20-letnici obstoja zbora, 23. aprila ob 19. uri v Evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti.

Že petnajst let po vrsti MPZ Društva vinogradnikov Goričko sodeluje na zamejski pevski reviji »Pesem ne pozna meja«, kjer sodelujejo zbori iz zamejstva in Slovenije. Zbor je bil že dvakrat organizator omenjene revije zborov, prvič v Murski Soboti in drugič pri Gradu na Goričkem.

Kot generalko pred letošnjim jubilejnim koncertom so pevci MPZ Društva vinogradnikov Goričko, pod vodstvom zborovodje Jožefa Slavičeka, nastopili v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci. Pozdravila jih je Anita Kranjec, v predprostoru domske knjižnice pa so poslušalke in poslušalci lahko prisluhnili številnim ljudskim in umetnim skladbam, kot tudi pesmim, ki jih prepevajo drugi narodi: Hrvati ali Rusi, izvedli pa so tudi pesem v latinščini znanega slovenskega avtorja Jakoba Petelina Gallusa.


Več v Kultura in izobraževanje