V Murski Soboti so odprli razstavo Umetniki za Karitas

Izkupiček prodanih slik bo namenjen pomoči tujcem

Jože Žerdin, torek, 21. april 2015 ob 20:14
Razstavo je odprl murskosoboški škof dr. Peter Štumpf

Razstavo je odprl murskosoboški škof dr. Peter Štumpf

V organizaciji Škofijske Karitas Koper je na Sinjem Vrhu nad Ajdovščino avgusta lansko leto potekala 20. mednarodna likovna kolonija Umetniki za Karitas. Geslo kolonije in prodajanih razstav je »tujec sem bil in so me sprejeli«. Sicer pa so umetniki ob dvajseti koloniji na slikarski način želeli opozoriti na problematiko tujcev, ki so na svetu zelo ogroženi.

Izziv za to je bil obisk papeža Frančiška na Lampedusse, kamor v nabito polnih čolnih prihaja veliko število tujcev – pribežnikov, predvsem iz nemirnih in vojnih držav. Med temi tujci je tudi veliko otrok, nekateri tujci na dolgi poti po nemirnem morju ne uspejo prispeti do cilja in izgubijo življenje. Umetniki za Karitas so nastali iz želje, da preko likovnih umetnikov pokažejo in dokažejo, da je prav vsak človek poklican, da svoj čas in svoj talent daruje za druge. Tako je likovna kolonija prerasla vsa pričakovanja.

Projekt Umetniki za Karitas se odvija celo leto, pri čemer je sestavljena iz treh delov, to je mednarodna likovna kolonija, potujoča prodajna razstava in namen prodajanih razstav, kajti z izkupičkom od prodanih slikarskih del se denar nameni za tujce, za njihovo blažitev stiske, za matere, otroke, družine, brezposelne, brezdomce, zasvojene. Na likovni koloniji na Sinjem Vrhu nad Ajdovščino je nastalo na ducate lepih umetniških slik vsak s svojo vsebino in namenom, pri čemer so ustvarjena likovna dela bila že na ogled v Italiji, v DZ v Ljubljani in drugod, tokrat so umetniki nastala dela na koloniji prinesli v Prekmurje z željo, da bi pomurski človek znotraj murskosoboške škofije spoznal pomen te razstave, da bi z nakupom slik, ki so prodajnega značaja prispeval vsaj kanček deleža za tujce, ki živijo med nami in v tujih sosednjih državah.

Odprtje razstave likovnih del, ki so nastala na 20. mednarodni likovni koloniji je bila v četrtek, 9. aprila, v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti. V 20. letih odkar poteka slikarska kolonija se je marsikaj spremenilo, pri čemer je gibanje ustvarjalcev preraslo vse meje z likovnimi zanimivimi deli. Razstava v Murski Soboti kaže kam vse valovi sodobna umetnost, kakšna likovna pota išče, kakšno bogastvo predstavlja. Ko se človek sprehodi skozi paleto slik iz 20. mednarodne razstave likovnih del se obiskovalcu ob pogledu na ta dela oči odpočijejo. Na odprtju sta udeležence in namen kolonije predstavili Jožica Ličen, sodelavka Karitas in Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka. Spremljajoči kulturni program je sooblikoval Andi Sobočan na cimbale. Razstavo je odprl murskosoboški škof dr. Peter Štumpf, ki je dejal, da je ta razstava hoja po poteh papeža Frančiška ter citiral papeževe besede »dober dan, hvala, oprosti in prosim«.


Več v Kultura in izobraževanje