Osrednja prireditev ob dnevu Slovenske vojske bo letos na letališču v Rakičanu

Dan Slovenske vojske je dan ohranjanja pozitivnih vrednot iz slovenske vojaške zgodovine, še posebej vrednot osamosvojitvenih prizadevanj

Prlekija-on.net, torek, 5. maj 2015 ob 11:50
Dan Slovenske vojske

Dan Slovenske vojske

Slovenska vojska 15. maja praznuje. Na ta dan leta 1991 so slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji, v dveh učnih centrih takratne Teritorialne obrambe. V 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru je služilo 120, v 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani pa 180 slovenskih nabornikov.

Dan Slovenske vojske je dan ohranjanja pozitivnih vrednot iz slovenske vojaške zgodovine, še posebej vrednot osamosvojitvenih prizadevanj.

Osrednja prireditev ob dnevu Slovenske vojske bo v petek, 15. maja, na letališču Rakičan v Murski Soboti. Prireditev s statičnimi in dinamičnimi predstavitvami zmogljivosti Slovenske vojske bo odprta za javnost. Potekala bo med 10. in 17. uro, osrednja slovesnost pa bo ob 12. uri. Več o samem dogodku lahko najdete tukaj, spodaj pa objavljamo še zapis, s katerim vas generalmajor dr. Andrej Osterman, načelnik Generalštaba Slovenske vojske, vabi na prireditev:

Pripadniki Slovenske vojske smo ponosni na našo zgodovino. Pred 24 leti smo gradili in ustvarjali domovino, danes pa zagotavljamo njeno obrambo in pomagamo vedno, ko je to potrebno. Prekmurci dobro veste, kako težak je bil boj za našo neodvisnost. Pred 24 leti smo, občanke in občani, veteranke in veterani, stopili skupaj in se borili za našo skupno prihodnost. Tudi vsa leta pozneje smo bili slovenski vojaki pri vas vedno toplo sprejeti na različnih vajah in drugih dogodkih, zato se k vam radi vračamo.

Ker smo znali stopiti skupaj že v preteklosti, verjamemo, da lahko naše moči znova združimo in da bomo znova deležni vašega gostoljubja. Prav zato želimo naš praznik, 15. maj – dan Slovenske vojske, praznovati skupaj z vami. Vi ste tisti, od katerih črpamo moč, s katero se bomo lahko uprli grožnjam, ki lahko že jutri doletijo tudi nas.

V petek, 15. maja, bomo vašega obiska veseli med 10. in 17. uro, ko vam bomo ponudili na ogled različne statične in dinamične predstavitve, ki vam bodo še bolj približale nas, vašo vojsko. Verjamemo, da bodo predstavitve zanimive tako tistim, ki želijo postati naši sodelavci, kot tudi tistim, ki želijo zgolj spoznati naše delo. V ta namen bomo pripravili pester program, sestavljen iz treh delov:

od 10.00 do 11.30 statična predstavitev enot in opreme Slovenske vojske z dinamično predstavitvijo usposobljenosti vojakov,
od 12.00 do 13.30 osrednja slovesnost,
od 13.30 do 17.00 ponovitev statične in dinamične predstavitve.

Na statičnih predstavitvah si boste lahko ogledali našo tehniko in opremo ter se tudi sami preizkusili na trenažerjih in v streljanju, najmlajšim bo morda zanimivo vojaško maskiranje, starejšim pa kuhanje bograča. Predstavile se vam bodo tudi organizacije, zveze in društva posebnega pomena za obrambo ter društva in organizacije iz lokalnega okolja.

Na dinamičnih predstavitvah si boste lahko ogledali postopke vojakov pri delu na misijah in pri obrambi domovine. Prikazana bosta delo na mobilni kontrolni točki in reakcija na stik z nasprotnikom, izvedena pa desant z nalogo prestrezanja upornikov in evakuacija ranjenca. Pehota bo predstavila vajo ob sodelovanju oklepnikov in ognjene podpore iz zraka s pilatusi.

Vabimo vas, da se nam pridružite na osrednji prireditvi, ki bo letos tu med vami, na letališču Rakičan. Preživimo skupaj prijeten dan.

Ponosni smo, da služimo domovini.

Generalmajor dr. Andrej Osterman
načelnik Generalštaba Slovenske vojske


Dan Slovenske vojske


Več v Kultura in izobraževanje