Osnovnošolci iz OŠ Ivanjkovci osvojili 1. mesto na razpisu Varno na kolesu

Strokovno žirijo so s svojim delom, z idejami in izdelki najbolj prepričali učenci OŠ Ivanjkovci, ki so osvojili 1. mesto in svoji šoli prislužili denarno nagrado v višini 500 evrov

Prlekija-on.net, četrtek, 14. maj 2015 ob 14:08
OŠ Ivanjkovci

OŠ Ivanjkovci

Vseslovenska kolesarska pobuda Varno na kolesu je projekt, ki ga družba Butan plin s partnerji in podporniki prireja že tretje leto zapored za vse osnovnošolce, ki se v tekočem šolskem letu pripravljajo na kolesarski izpit. Letos je projekt povezal skoraj 2.000 učenk in učencev iz 65 osnovnih šol. Deset osnovnih šol, ki so zbrale največ točk in se zasluženo uvrstile v ožji izbor, se je zbralo v trgovskem središču BTC, kjer so za svoj trud prejele priznanja in zaslužene nagrade. Strokovno žirijo so s svojim delom, z idejami in izdelki najbolj prepričali učenci OŠ Ivanjkovci, ki so osvojili 1. mesto in svoji šoli prislužili denarno nagrado v višini 500 evrov.

V Ljubljani so se na zaključni prireditvi zbrali učenci desetih osnovnih šol, ki so si s svojim trudom prislužile mesto v finalu projekta Varno na kolesu - 1. mesto je osvojila OŠ Ivanjkovci, 2. mesto OŠ Bršljin iz Novega mesta, 3. mesto pa OŠ Franceta Bevka iz Tolmina. Učenci so s svojimi mentorji v okviru treh različnih sklopov nalog opazovali promet, varne ter morebiti nevarne poti za kolesarje v svojem kraju, se spomnili obvezne opreme kolesa in kolesarja ter izdelovali kolesarsko čelado. V zadnjem sklopu nalog pa so razmišljali o kolesarjenju kot zdravem in koristnem načinu preživljanja prostega časa ter iskali predloge za kolesarski izlet v svoji občini. Šole so po vsakem sklopu posredovale en izdelek v ocenjevanje strokovni komisiji. S postavitvijo kolesarskega kotička na svoji šoli ali z izdelavo kolesa iz poljubnega materiala pa so šole lahko pridobile še dodatne točke.

Vseslovenska kolesarska pobuda in razpis Varno na kolesu je nastal na pobudo družbe Butan plin ob strokovni podpori Policije, Javne agencije RS za varnost prometa, Kolesarske zveze Slovenije ter v sodelovanju s partnerji: Telekomom Slovenije, družbo BTC in Kolesarskim društvom Rog, ki so skupaj združili moči za varnejše poti na slovenskih cestah.

Med finaliste so se poleg treh zmagovalnih šol uvrstile še: OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika, OŠ Louisa Adamiča Grosuplje - POŠ ŠT. Jurij, OŠ Jurija Vege Moravče, OŠ Prestranek, OŠ Šmartno v Tuhinju, OŠ Braslovče -  POŠ Gomilsko in OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica.

Kot je na prireditvi poudaril Matjaž Leskovar, predstavnik Sektorja prometne policije Generalne policijske uprave, je bilov letu 2014 v prometnih nesrečah udeleženih 1.410 kolesarjev, ki so bili v 764 primerih tudi povzročitelji nesreč. V prometnih nesrečah je v omenjenem letu skupaj umrlo 13 kolesarjev, 199 je bilo hudo ter 967 lažje telesno poškodovanih. Največ prometnih nesreč se zgodi v naseljih. Najpogostejši udeleženci so kolesarji nad 44 let, vendar je zaskrbljujoče to, da je kar 74 % kolesarjev v kategoriji od 7. do 14. leta tudi povzročiteljev prometnih nesreč.

Tudi drugi govorci so se strinjali, da je vseslovenska kolesarska pobuda odlično izhodišče pri prizadevanjih za zmanjšanje števila prometnih nesreč in eden glavnih temeljev za razvoj kolesarske kulture. Igor Velov, v. d. direktorja Javne agencije za varnost prometa, je poudaril pomen preventivnih aktivnosti za večjo varnost kolesarjev na naših cestah. Aleš Kalan, generalni sekretar Kolesarske zveze Slovenije, ki je bil sicer tudi član strokovne komisije, je izrazil navdušenje nad izdelki, ki so jih ustvarili otroci, ter jim zaželel, da sedaj, ko so postali pravi kolesarski modrijani, prevzamejo pobudo tudi doma in večkrat povabijo starše na kolesarski izlet.

»Družba Butan plin se zaveda pomena čim večjega osveščanja otrok o pravilnem vedenju na cesti in spodbujanju gibanja. Verjamemo v dolgoročni uspeh prizadevanj za večjo varnost najmlajših v prometu ter se tudi v prihodnje zavezujemo k aktivnostim, ki bodo izboljšale kakovost našega, predvsem pa življenja naših otrok,« se je na prireditvi sodelujočim šolarjem in njihovim mentorjem zahvalil tudi Tomaž Grm, generalni direktor družbe Butan plin.

Na današnji prireditvi so vsi finalisti v zahvalo prejeli majice »Varno na kolesu«, mentorji učencev pa potrdilo AVP za sodelovanje pri vzgoji ter izobraževanju otrok. Zmagovalne tri šole so si prislužile denarno donacijo v višini 300 (za 3. mesto), 400 (za 2. mesto) in 500 evrov (za 1. mesto), učence teh šol pa smo razveselili tudi s kolesarskimi čeladami.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Kultura in izobraževanje