Razstava del 21. likovne kolonije Vinogradi obeh bregov Mure 2015

Skupno ustvarjenje umetnikov iz Avstrije in Slovenije

Branko Košti, nedelja, 24. maj 2015 ob 13:32
Odprtje razstave Vinogradi obeh bregov Mure 2015

Odprtje razstave Vinogradi obeh bregov Mure 2015

Pred dnevi smo poročali o obisku delegacije iz Občine Ljutomer v avstrijski Jugovzhodni Štajerski z namenom pridobivanja informacij in izkušenj naših sosedov pri postavitvi in delovanju njihovih vinotek. To pa je le ena od številnih oblik sodelovanja na področju vinogradništva, vinarstva in umetnosti, ki intenzivno poteka med obmejnimi pokrajinami dveh sosednjih držav, Avstrije in Slovenije. Pomurje, zlasti območje Gornje Radgone, na teh področjih odlično sodeluje z Jugovzhodno Štajersko. Eden pomembnih projektov je vsakoletna slikarska kolonija »Vinogradi obeh bregov reke Mure«, v organizaciji Glavarstva Jugovzhodne Štajerske in Pomurskega sejma.

Kolonija, katere »očeta« sta nekdanji okrajni glavar Radkersburga, dr. Konrad Kranich in direktor Pomurskega sejma mag. Janez Erjavec, vsako leto poteka na drugem bregu reke Mure. Letošnja, že 21. po vrsti, je potekala na njenem desnem bregu, na vinorodnih gričih v okolici Bad Radkersburga in v mestu samem. Lepote vinorodne pokrajine in mesta je z barvami in čopičem na slikarska platna prenašalo pet slovenskih slikarjev Milena Gregorčič, Adolf Pen, Cvetka Hojnik, Azad Karim in Silva Karim ter Alois Bresnik, Rosina Gmeindl, Gerhard Gurrmann, Edith Maria Keckeis, Christa Nikl-Wlodkowski iz Avstrije.

Izdelki letošnje kolonije, so predstavljeni na razstavi v Termah Bad Radkersburg. Na otvoritvi razstave je številne ljubitelje likovne umetnosti iz Slovenije in Avstrije ter na koloniji sodelujoče umetnike, pozdravil okrajni glavar Jugovzhodne Štajerske, dr. Alexander Majcan, ki je poseben pozdrav namenil umetnikoma Aloisu Bresniku iz Avstrije in Adolfu Penu iz Slovenije, katera sta sodelovala na vseh dosedanjih enaindvajsetih kolonijah. Zahvalil se je tudi vsem ustvarjalcem, ki s svojim sodelovanjem bogatijo mednarodno kulturno dogajanje na bregovih reke Mure. Za vztrajanje pri mednarodni slikarki koloniji se je zahvalil tudi pomurskemu sejmu in njegovemu dolgoletnemu direktorju Janezu Erjavcu. Ob koncu je vse zbrane pozdravil tudi v slovenščini.

Obiskovalce, med njimi tudi slovensko vinsko kraljico Sandro Vučko, je pozdravil tudi Janez Erjavec. Umetnikom in gostiteljem se je zahvalil za ustvarjalni teden na koloniji in vse prisotne povabil na obisk Kmetijsko živilskega sejma AGRA od 22. do 27 avgusta.

Avgusta bo razstava preseljena v Gornjo Radgono.


Več v Kultura in izobraževanje