Ribiški car je postal Miha Gomboc

23 ribičev je v šestih urah tekmovanja ujelo preko 90 kilogramov rib

Jože Žerdin, torek, 16. junij 2015 ob 15:52
Tekmovanje za ribiškega carja

Tekmovanje za ribiškega carja

Ribiška družina Gornja Radgona, Temeljne Ribiška enota Tišina je v nedeljo, 14. junija, v tekmovalnih ribnikih v Gradišču pripravila ribiško tekmovanje za ribiškega carja 2015/2016. Rdeča nit letošnjega ribiškega tekmovanja v idilični naravni in mirni lepoti pri ribnikih v Gradišču je bilo tekmovanje za izbor in kronanje ribiškega carja.

Ribiški car namreč postane tisti ribič, ki ujame največje ribo. Največ ribiške sreče je imel ribič Miha Gomboc iz Petanjcev, ki je ujel kar 6 kilogramov in 40 dkg težkega krapa. Skupaj je trnke namakalo in tekmovalo 23 ribičev, ki so skupaj ujeli 90 kilogramov in 80 dkg različnih vrst rib. Po vsakem tehtanju so ribe ponovno veselo zaplavale v vodi in svoje življenje v vodi živijo naprej, kajti tekmovanje je bilo po načelu ulovi – spusti.

Tekmovanje je potekalo dolgih šest ur, pri čemer je na tem tekmovanju Andrej Hudin iz Ribiške družine Ljutomer v šestih urah ujel 7 kilogramov somičev. Na tekmovanju je bil v ribolovu najboljši Sašo Serec, ki je ujel 16,90 kilogramov rib, drugi je bil Milan Ružič, ki je ujel 16,30 kilograma ulovljenih rib, tretji Branko Šnajder z 8,25 kilograma ulovljenih rib, četrti Andrej Hudin s 7,60 kilograma ulovljenih rib in peti Anton Vogrin s 7,20 kilograma ulovljenih rib.

Samo ribiško tekmovanje je bilo zelo uspešno pripeljano h koncu, ko so razglasili in nagradili najboljše ribiče. Najbolj slavnostni trenutek za vse ribiče in obiskovalce pa je bilo kronanje ribiškega carja. Kronanje je opravil predsednik Temeljne ribiške enote Tišina Vinko Šarotar, ki je novega ribiškega carja odel v rdečo pelerino, v roko mu je dal ribiško sidro in na glavo krono. Pri kronanju sta mu pomagala tehnični sodnik Igor Kočar in glavni sodnik tekmovanja Roman Činč.

Kot nam je ob koncu tekmovanja in kronanja povedal novo pečeni ribiški car Miha Gomboc, sicer član Ribiške družine Gornja Radgona, Temeljna ribiška enota Tišina, se z ribištvom ukvarja že kar precej let. Svoj prosti čas najraje izkoristi pri namakanje trnka, udeležuje se raznih ribiških tekmovanj v Prekmurju in v Prlekiji. Njegova najljubša ribja poslastica je doma na jedilniku smuč. Laskavo ribiško priznanje, oziroma ribiški car je zanj veliko zadoščenje za ves dosedanji vložen trud v razvoj ribištva na tem območju. Njegova poslanstvo skozi celo leto, kot ribiški car, bo sodelovanje na ribiških tekmovanjih in promovirati Ribiško družino Gornja Radgona, Temeljna enota Tišina. Ribiški car Miha Gomboc je ponosen na svojega ribiškega mentorja Leopolda Zorjana, ki ga je že kot kratkohlačnika učil veščin ribištva, kako pravilno namakati trnek, da se bo ujela riba.


Več v Družabno