Vražje dame in FB mamice

oleticsvetlana, nedelja, 21. november 2021 ob 08:21
Vražje dame in FB mamice

A ste že opazili na Planetu različico ameriškega šova Real Housewives, ki se pri nas imenuje Vražje dame? Tam lahko spremljate blišč, glamur, pa tudi njihovo vsakdanje dinamično življenje, energične karakterje dam brez dlake na jeziku, kosila in večerje v znanih restavracijah, izlete in potovanja, vozila ekskluzivnih blagovnih znamk, dovolile nam bodo vpogled tudi v svoja domovanja in garderobne omare. Seveda vam bodo rahlo šle na živce, ker se tako lepo oblačijo, ker tako dobro živijo, ker imajo vse, česar vi nimate…Ampak do tega standarda so prišle s težkim garaškim delom, ki jih je zahtevalo v celoti. Vse te vražje dame povezuje strast do življenja in dela, samostojnost, direktnost, skrb za zdrav življenjski slog in zajemanje življenja z veliko žlico. Vse so strašne ljubiteljice narave in živali, so izjemno svobodnega in neukrotljivega duha. Vedo, kdo so in kam gredo.
Gledala sem to oddajo parkrat, kaj naj rečem? Za Slovenijo je too much…Vse izgleda nekoliko nerealno. Ampak kaj naj rečemo me, če živimo v provinci?..
Malo bolj odmevne so v tem tednu bile zelo načitane fb mamice, ki vedo vse o samotestiranju – lahko bi kar diplomirale iz tega. A ste opazili, koliko različnih skupin mamic na fb, ki želijo vse dobro za svoje otroke. Mimogrede, mogoče bi bilo boljše, če bi namesto teh forumov prebrale otrokom kakšno pravljico ali bi z njimi nekaj počele. A veste, da še obstajajo družabne igre vključno z mikadom, spominom in enko ter revije Duhec in Čukec, ne pa samo igrice na telefonih. Če boste jim rekli: A se gremo nekaj igrat? - svoje pametne telefone bodo odložili v trenutku. Ker so dejansko željni vaše družbe, vaše pozornosti, pogovora z vami.
Mogoče se jim nekako ne zdi prav, ko kar takole stresate svojo jezo in nezadovoljstvo na učitelje svoje matične šole (ker jih – posebej mlajši učenci imajo neizmerno radi)? Učitelji samo opravljajo svoje delo, tako kot ga opravljate vi. Nekateri popolnoma podpirajo odločitve naše vlade, ker mislijo, da bodo na takšen način šole ostale odprte, nekatere malo dvomijo v te odločitve – ampak služba je služba in njihova dolžnost je zagotoviti vašim otrokom ter svojim učencem spodbudno in varno učno okolje. A ga boste lahko zagotovili vi doma? Upam da. Ampak pustite drugim, da opravljajo svoje delo.
Obstajajo stvari, ki jih lahko spremenijo z voljo moči in duha in obstajajo stvari, ki jih ne. A ni škoda energije, da stresate vašo žolč vsepovsod, kjer lahko in to pri stvareh, na katere nimate vpliva? Obdobje revolucij je zdavnaj minilo in kot veste iz zgodovine dejansko niso prinesle nič dobrega za dobrobit naroda, mogoče samo v globalnem pomenu. Za seboj so pustile ogromne številke smrtnih žrtev.
Situaciji se lahko samo prilagodimo in poskušamo izvleči iz nje vse najboljše. Ali bi bilo boljše, če bi bili vsi doma zapreti štiri mesece kot lani? Očitno za nekatere ja.
Obstajajo stvari, na katere vsekakor imamo vpliv – in to je vzgoja naših otrok. Če bi se marsikateri starši temu posvetili s takšno vnemo in zavzetostjo, ki jo izkazujejo sedaj s svojimi protesti – bi bilo dosti boljše. Boljše za njih in v vsakem primeru boljše za njihove otroke.
Sedaj pa prihaja do razkola v tako imenovanih skupinah na fb, med mamicami, ki so zelo proti samotestiranju in so se odločile, da bodo šolale svoje otroke doma in med drugimi mamicami, ki so tudi proti, ampak si tega me morejo privoščiti in bodo dale otroke v šolo. Ali so jih njihovi lastni otroci prepričali, da hočejo hoditi v šolo. Ene drugim očitajo nedoslednost in neupoštevanje smernic. Ali celo, da so se spreobrnile. A se vam ne zdi to podobno razkolu v politični stranki? Ki potem povzroča oblikovanje novih strank. Hočemo – nočemo, smo spet pri politiki in demokraciji. Ko sama ponudim otrokom pri neobveznem predmetu šport, da izberejo športno igro, prihaja do zamer in nesoglasij. Če je nekaj nekaterim prav, drugim zagotovo ne bo. Ko jim povem, kaj bomo igrali in ko me slučajno potem kateri vpraša, zakaj ravno to, mu samo odgovorim, ker sem jaz tako odločila in razgovor na tem končan. Konec demokracije.
Demokracija ponuja ogromno dobrih stvari, ampak RES ni nujno, da čisto vsak izraža svoje mnenje, ki ni podkrepljeno z nobenimi dokazi in nima ne repa ni glave. Za vse tiste novodobne pisatelje na forumih ne bi bilo slabo, če bi si sami prebrali svoje besedilo preden ga objavijo, vmes pa bi lahko dodali ločila in začeli z veliko začetnico…Saj niso imeli nekoč šole na daljavo in je vprašanje, kako bodo pisali njihovi otroci, ki se bodo zdaj šolali doma…In jim boste vi pri tem pomagali…



Blog je mnenje avtorja in ne izraža stališča uredništva.


Več v Blog

Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

petek, 4. avgust 2023 ob 09:25
Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

nedelja, 30. julij 2023 ob 10:42