Slovenci smo res lahko srečni

oleticsvetlana, nedelja, 12. december 2021 ob 08:21
Slovenci smo res lahko srečni

Slovenija naj bi veljala za eno od najbolj varnih držav na svetu. Vsi to sprejemamo kot nekaj samoumevnega in skoraj da ne cenimo več. Rada bi vam povedala zgodbo z avtom, ki se je dogajala moji sestri v Ukrajini. Živijo namreč v Kijevu v enem od nebotičnikov, ki nima garažne hiše, samo parkirna mesta oziroma vsak parkira kjerkoli želi, ker nikjer ni nič označeno. Avto, star samo nekaj dni, je bil lepo parkiran pred blokom. Ob desetih zvečer so jih zbudili policisti. Zgodilo se je naslednje: nekemu sosedu, ki je bil pod vplivom alkohola in mamil, avto pač ni bil všeč ali ga je nekaj zagotovo zmotilo, ker si je vzel kovinsko palico in je začel z njo silovito udarjati po avtu. Mimoidoči so ga začeli ogovarjati in je eden celo potegnil iz žepa ven pištolo, ter ustrelil, ker napadalec avta ni hotel nehati s svojim razbijanjem. Vestni sosedi so poklicali policijo in ta je potem prišla obvestit nič hudega slutečo mojo sestro in njenega moža. Na srečo je avto bil zavarovan, ker v Ukrajini zelo redek pojav, in potem sta se z njim veselo vozila po Ukrajini in tudi v Slovenijo sta prišla ter k našim sosedom na Hrvaško. Ampak ta avto znamke Dacia ima očitno slabo karmo. Ker nesreče z avtom so se nadaljevale. Kot po navadi ga je moj svak pustil v avtopralnici čez noč, da ga globinsko očistijo. Ko pa je prišel zjutraj po njega, avta ni bilo več. Izkazalo se je, da so avto ugrabili. To je storil eden od delavcev v avtopralnici, ki je še mladoleten in niti nima vozniškega izpita. Saj to v Ukrajini ni nič novega, ker marsikateri vozi avto s kupljenim izpitom ali ga sploh nima. Zahotelo se mu je pač malo voziti z avtom in sta se odpeljala nekam s prijateljem. Med tem sta celo nekoga povozila in seveda je avto sedaj v neprepoznavnem stanju. Na srečo so ju policisti takoj našli in aretirali. Ampak moja sestra in njen mož bosta sedaj nekaj časa brez avta, ker ga rabi policija za sodni postopek, ki se v Ukrajini strašno dolgo vleče. Dalje: vprašljivo je, če bosta kaj dobila od zavarovalnice, ker težko bo dokazati, da so avto ugrabili, ker ga je svak sam pustil v avtopralnici. Popravilo bo trajalo po mojem nekaj mesecev, kar je v Ukrajini običajna praksa. Poleg tega bo moral moj svak hoditi na sodne obravnave in na zaslišanja. V glavnem je nastala samo ena velika polomija!
Mislim, da v Sloveniji se lahko zgodi marsikaj, ampak to bi bilo že preveč. Resnično živimo v varni državi.
In še nekaj…Kako bi se počutili vi, če bi vedeli, da se na meji vaše države zbirajo ruski oboroženi vojaki s tanki in z vso novejšo artilerijo? In da jih je že več kot sto tisoč. Nemški časnik je pred kratkim objavil karto, na kateri je Putin s puščicami obkrožil dve tretjine ukrajinskih mest, ki jih misli zaseči. Ker v nobenem primeru ne želi, da bi Ukrajina postala članica NATO in potem bi NATO namestil vse svoje orožje v neposredni bližini Rusije. Sedaj v Ukrajini ljudje živijo pod nenehnim stresom in ta stres ne izvira iz tega, da recimo po deseti uri ne moreš iti v gostilno ali na božičnem sejmu ne smeš spiti kozarca kuhanega vina ali da je že vaš otrok tretjič letos v karanteni in se mora šolati na daljavo ter ne more obiskovati ur plesa ter drugih popoldanskih dejavnosti. Ta stres resnično izvira iz strahu za življenje. Nihče še ni pozabil, kako je prišlo do spremembe oblasti na Krimu in kako dolgo traja nesmiselna vojna v Donecki in Luganski oblasti.
Sedaj pa se mi res zdi, da živim v varni državi.

Glede na Globalni mirovni index (Global Peace Index) je država Slovenija leta 2021 peta najbolj varna država na svetu. S 1315 točkami se je uvrstila tik pred Avstrijo in neposredno za Portugalsko. Na prvem mestu je Islandija, sledi ji Nova Zelandija in Danska. Tako je Slovenija v primerjavi z lanskim letom napredovala za pet mest.

Pri ocenjevanju miroljubnosti GPI preiskuje, v kolikšni meri so države vpletene v različne domače in mednarodne konflikte in skuša hkrati oceniti stopnjo morebitnih nesoglasij znotraj države same. Obstaja deset kazalnikov, ki na splošno ocenjujejo, kar bi lahko opisali kot varnost in stopnja zaščite v družbi.
Ocenjevalci predpostavljajo, da je v Sloveniji zelo nizka stopnja kriminala, minimalna pojavnost terorističnih dejanj in nasilnih demonstracij, čeprav v zadnjih časih jih postaja vedno več. Varne države imajo harmonične odnose s sosednjimi državami, stabilno politično sceno in majhen delež notranje razseljenega prebivalstva ali beguncev. To so zagotovo močni kazalniki, ki kažejo na to, da je država mirna in varna.
»Pri ocenjevanju varnosti posamezne države uporabljajo od leta 2017 kar 23 indikatorjev, med drugim odnosi s sosednjimi državami, politični terorizem, stopnja nasilnega kriminala in dostopnost do lahkega strelnega orožja.
Od leta 2014, ko je bila Slovenija na 14. mestu, je država napredovala. 5. mesto najvarnejše države na svetu pa je najboljša uvrstitev Slovenije glede na GPI doslej.«
Slovenci smo res lahko srečni!




Blog je mnenje avtorja in ne izraža stališča uredništva.


Več v Blog

Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

petek, 4. avgust 2023 ob 09:25
Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

nedelja, 30. julij 2023 ob 10:42