Zmagala je Ukrajina

oleticsvetlana, nedelja, 15. maj 2022 ob 07:20
Zmagala je Ukrajina

Včeraj na velikem evrovizijskem spektaklu je slavila Ukrajina s skladbo Stefania v izvedbi Kaluš Orkestra. Pevec je posvetil pesem vsem mamam, ki pošiljajo svoje otroke v vojno. Na koncu svojega nastopa so rekli Slava Ukrajini! V finalnem nastopu so nagovorili občinstvo, da naj pomaga Mariupolu in tovarni Azovstal, kje se še nahajajo ukrajinski vojaki in mogoče celo civilisti, in katerim preprečujejo izhod okupatorji iz Rusije. A veste, da je tovarna Azovstal dolga kar dvanajst kilometrov in zato rešiti vse, ki se tam skrivajo, že zaradi te velikosti, skorajda nemogoči problem? Po njihovem nastopu sem se prestrašila, da jih bodo diskvalificirali, ker pevci ne bi smeli odra uporabljati v politične namene. Enostavno niso mogli biti tiho. Tudi jaz ne bi bila…
Letos na finalnem izboru je bilo ogromno dobrih skladb, presenetljivo, da so Angleži, ki so po navadi zasedali zadnja mesta z nič točk, so letos dobili največ točk od strokovne žirije in samo glasovi občinstva so dodelili zmago Ukrajini. Opazila sem, da je bilo ogromno moških izvajalcev, celo sem jih preštela, mislim da je bilo 15 proti deset. Po navadi je obratno. Niso ženske blestele s svojimi frizurami in s svojimi oblekami – letos je ta čast bila dodeljena moškim, ki so kar tekmovali v izvirnosti od mask do bleščic na obrazu. Videli smo dosti gole kože pri ženskih in moških izvajalcih, to postaja kar trend. Za Španijo sem mislila sama: saj imate zelo všečno pesem, ni vam potrebno razkazovati svojih ritk. Čeprav ni bilo slabo. Moškim poslušalcem oziroma gledalcem je zagotovo bilo všeč.
Kot veste, na ukrajinskem predizboru za pesem Evrovizije je skladba Stefania bila šele druga. Slavila je Alina Paš s pesmijo Tihi zabutih predkih. V Ukrajini je Alina bila največja zvezda. Pokopalo jo je potovanje v Krim oziroma koncert tam, na katerega se je peljala preko Rusije. Iz tega je nastala velika afera, ker ukrajinskim pevcem ni bilo dovoljeno potovati v Krim preko ruske strani. Nastopala bi sicer lahko, ampak po drugih pravilih. Želela si je to skriti in se je utopila v laži. Zato so ji odvzeli zmago. V Ukrajini v tem vojnem času veljajo zelo stroga pravila. Nam mogoče ni jasno, zakaj so jo tako kaznovali, ampak tako pač je. In na Evrovizijo so poslali Kaluš orkestro.
Včerajšnji dan smo preživeli z Ukrajinci v Sikalu ZOO v živalskem vrtu in v Križevci, v parku doživetij, na koncu so bile obvezne pice. Izlet so organizirali dijaki ljutomerske Gimnazije in študentje, predstavniki Leo kluba. Spet nas je bilo za poln avtobus, spet smo uživali na polno! Seveda ni šlo brez kolapsov. Eno družino s štirimi otroki smo bili primorani pustiti doma, ker sem jaz mislila, da se oni nahajajo v Svetem Juriju ob Ščavnici in smo se že odpravili po njih z avtobusom, potem smo ugotovili, da je to drugi Sveti Jurij, in to v Rogašovcih, na Goričkem. Nismo imeli časa, da bi šli z avtobusom tako daleč. Nekateri so zamudili avtobus in so se odpravili z avtom naravnost v Radence. Živalski vrt za otroke pa je bil fantastičen, z veseljem so hranili živali, se sprehajali po terariju in igrali z opicami! Ukrajinski otroci so v zahvalo dijakom in študentom narisali risbe s slovenskimi besedami zahvale.
Sama pa sem mogla predčasno oditi v Plitvico blizu Gornje Radgone s svojo nečakinjo Katjo, ki je tam na peti obletnici Lions kluba prodajala svojo sliko. Sva bili priča veličastnemu dogodku, na katerem so bili prisotni direktorji, podjetniki, v glavnem vsa smetana. Poslušali smo govore v dveh jezikih, srkali vino in jedli takšne stvari, ki še jih nikoli v življenju nisem. Dobili sva dve VIP vstopnici za dogodek od Tatjane Mijatović, slovenske slikarke, ki je Katjo vzela pod svoje okrilje. Upam, da se bo njena slika Dom, ki jo je naslikala tukaj in uprizarja vojno v Ukrajini ter upanje na svetlo prihodnost, hitro prodala.
Dan je bil čudovit! Na koncu ga je popestrila ukrajinska zmaga na Evroviziji, ki ji je uspelo po Ruslani in Jamali zmagati že tretjič v svoji zgodovini nastopov na tem velikem dogodku. Peli so v svojem maternem jeziku ukrajinščini. Marsikateri jim bodo očitali, da so zmagali zaradi vojne. Kar naj, smo že navajeni takšnih zlobnih komentarjev glede vojne in imamo debelo kožo. V vseh letih nastopov na Evroviziji je Ukrajina kot samostojna država vedno prišla v finale in vedno bila med najboljšimi. Slava Ukrajini!



Blog je mnenje avtorja in ne izraža stališča uredništva.


Več v Blog

Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

petek, 4. avgust 2023 ob 09:25
Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

nedelja, 30. julij 2023 ob 10:42