NSi v Prlekiji: o grški krizi in o nekonkurenčnosti prleških podjetnikov v Evropi

V okviru celodnevnega obiska se je vodstvo NSi seznanilo z gospodarskimi razmerami in problemi, s katerimi se srečujejo prebivalci v posameznih občinah v regiji

Prlekija-on.net, ponedeljek, 6. julij 2015 ob 20:41
Ljudmila Novak in Jožef Horvat

Ljudmila Novak in Jožef Horvat

V ponedeljek, 6. julija, sta vodstvo in poslanska skupina Nove Slovenije (NSi) bila na delovnem obisku v Prlekiji. V okviru celodnevnega obiska se je vodstvo NSi seznanilo z gospodarskimi razmerami in problemi, s katerimi se srečujejo prebivalci v posameznih občinah v regiji.

V okviru delovnega obiska so se predstavniki NSi srečali z nekaterimi predstavniki podjetij in gospodarskih družb, župani ter drugimi občinskimi funkcionarji. Tako so na obisku v Prlekiji obiskali Oljarno Zanjkovič na Gibini, podjetje Cleangrad d.o.o. v Ljutomeru, kjer so se srečali z direktorjem Jernejem Zupančičem, v Veržeju so obiskali Zavod Marianum, si ogledali Center DUO (Rokodelski center) in se srečali z direktorjem Janezom Krncem, v Borecih pa so obiskali podjetje Vipoll d.o.o.

Obisk so nadaljevali v Gornji Radgoni, pri podjetju Morgana d.o.o., se ustavili v Vinski kleti Steyer v Apačah, v Bolehnečicih obiskali kmetijo Slana, zvečer pa so se udeležili še srečanja Blizu ljudem s člani in simpatizerji stranke v Kulturnem in upravnem središču Sv. Jurij ob Ščavnici.

"Izid referenduma rezultat nepremišljene, neodgovorne in populistične politike Sirize"
V Borecih v Gostilni Zorko so opravili tudi delovno kosilo z župani, kjer sta predsednica NSi Ljudmila Novak in poslanec NSi Jožef Horvat, podala izjavo za javnost. Ob tem sta se dotaknila tudi vroče teme te dni, dogajanja in referenduma v Grčiji. Ljudmila Novak je rezultate včerajšnjega referenduma v Grčiji, kjer so Grki jasno rekli NE trojki EK, ECB in IMF, komentirala, da je to "rezultat nepremišljene, neodgovorne in populistične politike Sirize" in dodala da na tak način ne moremo reševati krize po Evropi. "S potezo so postavili na kocko celotno Evropsko unijo, jo spravili v težave. Kdor si denar sposoja, ne more sam postavljati pogojev, ampak mora tudi upoštevati in spoštovati tisto, kar je obljubil, da je dobil denar", je še med drugim dejala ter dodala da so v NSi za solidarnost z grškim ljudstvom, vendar se tudi politika v Grčiji mora zavedati, da mora narediti odločnejše korake, da bo prišlo do možnosti, da bodo lahko dolg vsaj do neke mere povrnili.

Jožef Horvat je glede grške problematike povedal, da se je potrebno zavedati, da je Grčija bila tista, ki je leta 2010 evropske institucije in mednarodni denarni sklad prosila za pomoč ter poudaril, da smo v Sloveniji bili, smo in bomo solidarni z grškim narodom, "seveda pa v Sloveniji velja zelo preprost rek: 'Čisti računi, dobri prijatelji', to pa pomeni, da tisti, ki je kredit dobil, ga mora tudi vrniti." Če bo Slovenija dobila svoj denar nazaj, ki ga je pred leti posodila Grčiji, gre za okoli 1,5 milijarde evrov, je Horvat povedal, da je to v tem trenutku težko reči in da je to sedaj najbolj odvisno od grških pogajalcev. "Referendumsko voljo je treba upoštevati, predvsem pa se morajo ohladiti glave in v nekem normalnem, racionalnem vzdušju doseči dogovor, ali bo to povrnjeno v smislu reprogramiranju dolgov ali kako drugače", je še dodal.

V Sloveniji preveč birokratskih ovir
Glede obiska gospodarstvenikov v Prlekiji, je Novakova povedala, da povsod ugotavljajo isto: "podjetniki pravijo, da država premalo naredi za vzpodbujanje gospodarstva in podjetništva, da je preveč birokratskih ovir, da so plače preveč obdavčene oz. prispevki previsoki in zaradi tega niso tako konkurenčni v Evropi, kamor največ izvažajo." Dodala je, da v NSi zato pripravljajo nekaj predlogov, ki so jih že predstavili in so v javni razpravi, da bi vsaj nekaj pripomogli k temu, da bi bili pogoji boljši in da bi zaposleni imeli več od neto plače ter da bi bili potem prispevki nižji.

V spodnjem videu si lahko ogledate izjavi, najprej o grški krizi, od 4:30 naprej pa še o samem obisku v Prlekiji.


Več v Politika