Plaz v Kuršincih predstavlja veliko nevarnost za udeležence v prometu

Domačini in naključni obiskovalci zgroženi zaradi neukrepanja lokalne skupnosti

Branko Košti, torek, 7. julij 2015 ob 12:361
Plaz v Kuršincih

Plaz v Kuršincih

V teh dneh nas pretresa tragedija družine, katera je zaradi male jame na bankini ob cesti pri Vojniku, izgubila nekaj najdražjega, svojega otroka. Kot je v takih tragičnih dogodkih pri nas v navadi, se je že začelo iskanje krivca za nastalo jamo, oz. ne iskanje krivca, temveč prelaganje odgovornosti z enega na drugega, tistih, ki bi morali to, kot še milijon drugih jam in lukenj na slovenskih prometnicah, katere na nekaterih delih komaj še lahko imenujemo ceste, zakrpati. Žal nam je epilog tovrstnega iskanja odgovornosti znan: verjetno nihče ne bo odgovarjal, za nesrečo bo kriva žrtev, ker pač, po birokratski črki zakona, vožnje ni prilagodila razmeram.

Ob tem se ne sprašujemo, koliko je takšnih pasti na cestah, saj vemo, da jih je ogromno, veliko preveč. S strahom pa čakamo, kdaj bo, na videz majhna luknja, katere "vrli pregledniki" cest iz avtomobilov sploh ne vidijo, zahtevala novo žrtev. Če še nekako razumemo, da vseh cestnih lukenj res ni mogoče videti, kaj šele zakrpati, pa odgovorni ne ukrepajo niti takrat, ko je nevarnost opazna "iz aviona", kot radi rečemo. In takih primerov je premnogo, tudi v naši občini.

Ena takih nevarnosti preti v Kuršincih, v KS Mala Nedelja, že od lanske deževne jeseni. Močno deževje je sprožilo plaz ob dokaj prometni cesti, ki povezuje dolino potoka Bukovnica z dolino Turje. Plaz je v celoti odnesel del bankine, katera je na tem odseku že zelo ozka, tako da je takoj ob robu asfalta zazijal več kot deset metrov globok prepad. Ker se je zgodilo ponoči, so domačini na srečo vsaj za silo s trakovi zavarovali kraj, da ni prišlo do nesreče. Vzdrževalec ceste je pozneje postavil opozorilne znake, ki pa so bili že po ocenah laikov, postavljeni nestrokovno. Pri tem pa je tudi ostalo. Občani na vprašanje, kdaj bo zadeva sanirana, od predstavnikov KS dobivajo odgovore, da občina nima denarja, enak razlog za neukrepanje navaja tudi vzdrževalec ceste. Nevarnost nesreče pa je iz dneva v dan večja, saj vsako deževje izpira podlago izpod asfalta, signalizacija je postavljena neprimerno, le dva metra od plazu na eni strani, z druge strani pa je sploh ni, oz. je podrta, nekateri deli so že zdrsnili po plazišču. Ob tem je cesta do asfalta zarasla z grmovjem, katero dodatno zastira pogled na nevarnost. Domačini, pa tudi naključni mimoidoči, predvsem gostje Bioterm, se čudijo, da na tako kritičnem odseku še ni bilo nesreče in se zgražajo nad neodzivnostjo in neodgovornostjo lokalne skupnosti in vzdrževalca.

Se bo tragedija sedemletne deklice, ki se je zgodila pri Vojniku dotaknila tudi odgovornih v Občini Ljutomer, se bo kdo zamislil nad dejstvom, da je lahko, vsaj posredno, odgovoren za nesrečo s tragičnimi posledicami in še pravočasno ukrepal v skladu s svojimi pristojnostmi in dolžnostmi? Ali se bo spet vse končalo pri birokratskem "ni denarja"?


Več v Narava