Podpisali pogodbo za začetek del na odseku AC Draženci - Gruškovje

Delo dobil slovenski konzorcij izvajalcev, ki skupaj zaposluje skoraj 2000 ljudi

Prlekija-on.net, sreda, 15. julij 2015 ob 16:15
Pomurska avtocesta

Pomurska avtocesta

V sredo, 15. julija, je bila podpisana pogodba med SGP Pomgrad, kot vodilnim izvajalcem in predstavniki DARS za pričetek del na AC odseku med Draženci in Gruškovjem. Dela se bodo na tem delu odseka pričela predvidoma konec avgusta.

Ta odsek predstavlja edini, le 13 kilometrov dolg odsek še nedokončane avtoceste, na sicer 2.300 kilometrov dolgi povezavi med Hamburgom in Solunom. »Gre za projekt, ki ima dolgo zgodovino in bi moral biti zgrajen že pred leti. S tem je povezana tudi kakovost življenja lokalnih prebivalcev, saj je bila ta, zaradi nedograjene avtoceste, vsa ta leta motena. Veliko število vozil, med njimi tudi precej tovornih, je namreč potovalo skozi naselja in predvsem v poletnih mesecih večkrat povsem blokiralo določena naselja,« je ob podpisu pogodbe med drugim izpostavil predsednik uprave SGP Pomgrad Igor Banič.

»Zadovoljni smo, da je bilo na razpisu izbrano podjetje - SGP Pomgrad, ki je vodilni partner. Po deležih si sledijo domača podjetja, in sicer CGP, GGD in CP Ptuj kot lokalni gradbinec, ki ima v lasti materialne resurse, ki so potrebni za izvedbo projekta,« je še opisal Banič in dodal, da s podpisom pogodbe delo dobiva slovenski konzorcij izvajalcev, ki skupaj zaposluje okrog 2000 ljudi.

V SGP Pomgrad kot panožno podjetje ob tem še opozarjajo, da je slovenska zakonodaja na področju javnega naročanja zelo kompleksna in velikokrat nerazumna, projekti se vse prevečkrat uresničujejo z veliko zamudo. Tudi v tem primeru je tako, vendar smo sedaj očitno bližje pričetku gradnje. »Verjamemo, da bi tudi za prebivalce, ki so že večkrat v preteklosti, tudi s protesti in zaprtjem ceste, opozarjali na nevzdržno stanje, ponovno odlaganje začetka gradnje bilo nesprejemljivo, zato pozdravljamo današnji podpis pogodbe,« še je povedal Banič, ki je sicer tudi izpostavil, da slovenska zakonodaja gradbincem nalaga tudi veliko tveganje, saj so vse postavke projekta fiksne, kar je na primer v sosednji Avstriji prepovedano. V Avstriji morajo namreč javni naročniki preko indeksov cen ta tveganja izvajalcu pokriti.

Gradbeništvo je kot panoga trenutno v negativnih indeksih, še ugotavljajo v Pomgradu, saj novih večjih projektov ni prav veliko. V Sloveniji smo trenutno na repu po deležu gradbeništva v BDP v Evropi. V Pomgradu ocenjujejo, da bo tako ta projekt odseka AC Draženci - Gruškovje tudi preostali gradbeni operativi v Sloveniji pomagal preživeti to težko obdobje.


Več v Gospodarstvo