Skupina Kofola zaznala gospodarsko rast, predvsem na račun pridobitve Radenske

Na gospodarski rezultat je v veliki meri vplivala predvsem marčevska pridobitev slovenske blagovne znamke Radenska

Prlekija-on.net, četrtek, 20. avgust 2015 ob 13:26
Skupini Kofola se je nakup Radenske obrestoval

Skupini Kofola se je nakup Radenske obrestoval

Skupina Kofola je v 1. polletju dosegla promet 123,5 milijonov evrov, kar je za 11,1 % več kot lani. Stopnja bruto dobička se je povečala za 25,2 %, pokazatelj EBITDA se je povečal za 46,4 %. Na gospodarski rezultat je v veliki meri vplivala predvsem marčevska pridobitev slovenske blagovne znamke Radenska, rast so zaznali tudi pri prodaji svežih sadnih in zelenjavnih sokov UGO, in sicer za 59 %, na poljskem trgu pa smo zaznali rahel upad prodaje. Prejšnji teden pa smo že poročali, da so tudi v Radenski v zadnjih sedmih mesecih zabeležili visoko rast prodaje.

»Tudi brez izrazito pozitivnega vpliva, ki ga je imel prevzem Radenske v prvem polletju, dobiček skupine Kofola še vedno narašča. Tega sem seveda vesel, saj nam takšni postopki gospodarjenja omogočajo, da rastemo tudi v drugih segmentih, v katerih lahko ponudimo visoko kakovostne pijače in obsežen portfelj,« je dobiček komentiral Jannis Samaras, predsednik uprave skupine Kofola.

Ta cilj dokazujejo zadnje aktivnosti podjetja, ki je vedno bolj aktivno tudi na področju gostinstva. Od lanskega novembra Kofola uspešno sodeluje z avstrijskim podjetjem Rauch in ekskluzivno distribuira tudi njihove pijače. Po tej pomembni razširitvi svojega portfelja izdelkov za gostinska podjetja se skupina širi tudi v segment hitre hrane. Poleg barov s svežimi sokovi UGO in solatnih barov Salateria je prejšnji torek v praški ulici Jindřišská družba odprla tudi prvo konceptno restavracijo NAGRILU (v prevodu »na žaru«).

Tudi želja skupine po pridobivanju novih podjetij je še vedno izrazita. Potem, ko je po pridobitvi slovenske blagovne znamke mineralne vode Radenska rast presegla vsa pričakovanja v regiji, je skupina junija podpisala še pogodbo za pridobitev 40 % deleža v drugem največjem proizvajalcu brezalkoholnih pijač v Slovaški republiki, družbi WAD Group. Ta je poznana predvsem po blagovnih znamkah mineralne vode Budiš, Golden Well Hotel, Gemerka in Fatra ter pijače z okusom kole Šofokola. Za dokončanje posla in posredno pridobitev manjšinskega deleža v Water Holding-u mora družba izpolniti standardne pogoje za odlog.

Skupina Kofola zaposluje 2.300 ljudi
Skupina Kofola je eden izmed vodilnih proizvajalcev brezalkoholnih pijač z osmimi proizvodnimi obrati na petih evropskih trgih, zaposluje pa vsega skupaj 2.300 ljudi.

V portfelj izdelkov družbe Kofola CS sodi tradicionalna pijača Kofola izdelana po originalnem receptu, izvirska voda Rajec, vrsta sirupov Jupi, napitek iz mošta Vinea, otroški napitki Jupík, energetski napitki Semtex in druge tradicionalne češke znamke kot so: Chito, Top Topic, Citro Cola. Najnovejši izmed njih pa so sveži sadni in zelenjavni sokovi UGO. Licenčno proizvaja in distribuira napitke RC Cola, Orangina. Februarja 2013 je Kofola postala ekskluzivni distributer znamke Evian in Badoit za Češko in Slovaško republiko, oktobra 2013 pa uradni distributer tradicionalne izvirske zdravilne mineralne vode Vincentka za češke trgovine na malo in gastronomijo. Od začetka leta 2015, Kofola izključno distribuira tudi izdelke znamke Rauch na Češkem in Slovaškem trgu.

Iz portfelja blagovnih znamk Hoop Polska, ki se prodajajo na poljskem trgu, so najpomembnejše sirupi Paola, Hoop Cola in otroške pijače Jupík. Poglavitne znamke dopolnjujejo še sadni napitki Jupi, Mr. Max, Frutti vode Arctic, Grodziska in napitek Pickwick ki se prodaja v licenci.

Najnovejši dodatek k skupini Kofola je slovensko podjetje Radenska, istoimenski proizvajalec mineralne vode.


Več v Gospodarstvo