Dvorec (ne) odhaja

Ljutomerski svetniki sprejeli odločitev o prodaji Dvorca Jeruzalem

Prlekija-on.net, petek, 22. maj 2009 ob 06:37
Dvorec Jeruzalem

Dvorec Jeruzalem

Zanimiva je bila pred kratkim odločitev ljutomerskih svetnikov, ki so s kar 17 glasovi za in nobenim proti sprejeli odločitev o prodaji Dvorca Jeruzalem. Če so se nekateri v sami razpravi temu še nekako upirali, pa med glasovanjem ni bilo tistega, ki bi nazorno pokazal, da se s prodajo občinskega reprezentančnega objekta ne strinja. Že res, da s prodajo gostišče ob cerkvici na Jeruzalemu ne "odhaja" iz ljutomerske občine, odhaja pa lastnina, za pridobitev katere je v preteklosti lokalna politika vložila izredno veliko truda. Ne gre toliko za denar, gostišče je bilo namreč kupljeno za okrog 200 tisoč evrov, temveč za ponos. Predvsem sedaj, ko je obnovljeno in luksuzno opremljeno. In z nakupom je ljutomerska občina prehitela ormoško ter tako postala lastnica objekta, ki stoji na stičišču obeh občin. A kot kaže, ga ne bo imela v lasti niti desetletje.

Kljub temu da Dvorec Jeruzalem še ni prodan, je odločitev verjetno dokončna. Govori se o ceni 300 tisoč evrov, torej 100 tisoč več, kot je občina Ljutomer zanj odštela. Poleg tega bo ljutomerski občini preostal v lasti TIC Jeruzalem, ki ga je sedanji podnajemnik tudi prenovil s svojimi sredstvi. Sedanje ljutomersko vodstvo namerava denar, ki bi ga prejelo od kupnine, nameniti za ureditev industrijske cone oziroma pokrivanje finančne luknje, ki je nastala v občinskem proračunu.

V Ljutomeru so se za prodajo odločili, tako je povedal župan Jurša, ker se je pojavil zainteresiran kupec. Že res, da brata Puklavec, ki sta kupila ormoško in ljutomersko vinsko klet, želita s tem protokolarnim objektom zaokrožiti ponudbo ob vinski cesti med Ormožem in Ljutomerom, vendar so dejstva, ki vodijo ljutomersko občinsko vodstvo k prodaji, drugačna. Prenovljen Dvorec Jeruzalem je odprt že skoraj dve leti, še vedno pa ni dogovora o vlaganjih v objekt. Občina Ljutomer je namreč objekt dala za 50 let v najem družbi Jeruzalem Ormož VVS, z dodatnim aneksom pa je bil določen tudi podnajemnik, ormoška družba IGD Holermuos. Slednja je objekt prenovila, vendar za veliko več denarja, kot je bilo dogovorjeno. Kljub temu da je nadzorni svet družbe Jeruzalem Ormož VVS potrdil prvotno dogovorjena vlaganja, tega občina Ljutomer ni storila. Razlog ni znan, govori se, da se Občina Ljutomer ni želela vpletati v spor med najemnikom in podnajemnikom.

Dejstvo je, da bi s predvidenim investicijskim vložkom 1,2 milijona evrov podnajemnik lahko upravljal z objektom največ 30 let, za preostalih 20 let, kolikor ima Dvorec Jeruzalem v najemu Jeruzalem Ormož VVS, pa bi Občina Ljutomer prejemala najemnino. To po našem izračunu znaša 3200 evrov na mesec, kar bi ljutomerski občini prineslo v 20 letih okrog 800 tisoč evrov. Ni slabo, vendar kot sedaj kaže, se bo ljutomerska občina temu ne preveč težkemu zaslužku odrekla na lahek način.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo