Ministrica za kulturo se je v Ljutomeru udeležila okrogle mize

V sklopu dvodnevnega obiska Vlade RS je Ljutomer obiskala ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar

Prlekija-on.net, torek, 15. september 2015 ob 23:24
Julijana Bizjak Mlakar

Julijana Bizjak Mlakar

Ob dvodnevnem obisku Vlade Republike Slovenije v Pomurju, je Ljutomer v torek, 15. septembra, obiskala ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar in se udeležila okrogle mize z naslovom "Kultura kot temelj ustvarjalnosti in inovativnosti ter družbenega razvoja 21. stoletja".

Na okrogli mizi v Kul-kišti sta sodelovala še mag. Igor Teršar, direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Biserka Močnik, direktorica direktorata umetnost Ministrstva za kulturo. Okroglo mizo je odprla županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, ki je v uvodu povedala, da je "kultura nadpomenka za širok nabor idej, upanj, sanj in dejanj. Čeprav jo večinoma doživljamo kot odjemalci, je nikoli ne odvzamemo brez da bi ob tem občutili globoko spoštovanje do vseh, ki jo ustvarjajo."

Ministrica je med drugim povedala, da primanjkuje sredstev za izvajanje kulturne dejavnosti, saj so se sredstva drastično zmanjšala in tudi v prihodnje ne kaže nič bolje. Od leta 2009 je bilo na voljo še 200 milijonov evrov, v prihodnje pa bo na voljo le še 139 milijonov evrov, ob tem pa tudi ni možnosti v prihodnje črpati nepovratnih sredstev na tem področju.

Ministrica je še povedala, da bi kulturo morali razumeti kot eno od gospodarskih panog, ki nudi možnosti razvoja in dodatne zaposlitve, a se žal na kulturo glede le kot trošenje denarja. Pri ozaveščanju pomena kulture pa imata veliko vlogo kulturna vzgoja in izobraževanje, pri čemer veliko pripomore JSKD z območnimi izpostavami. V Pomurju je v območnih izpostavah aktivnih 185 kulturnih društev z bogato produkcijo ljubiteljske kulture na področju vokalne in inštrumentalne glasbe, gledališča, lutk, folklorne, likovne in literarne dejavnosti, plesa in filma.


Več v Kultura in izobraževanje