V Ljutomeru pripravili dan brez avtomobila

Na Glavnem trgu v Ljutomeru so ob zaključku Evropskega tedna mobilnosti potekale številne aktivnosti

Prlekija-on.net, četrtek, 24. september 2015 ob 18:28
Dan brez avtomobila v Ljutomeru

Dan brez avtomobila v Ljutomeru

Ob zaključku Evropskega tedna mobilnosti so v torek, 22. septembra, na Glavnem trgu v Ljutomeru pripravili še dan brez avtomobila.

Ob tem so za otroke in učence pripravili številne aktivnosti, od razstave fotografij na temo »s kolesom« in razglasitev rezultatov različnih iger in akcij, do simulacije prometne nesreče in reševanja (ki so jo pripravili ljutomerski gasilci, policija in zdravstveni dom), plesne animacije s plesno šolo Urška, gibalnih vaj, ki so jih pripravili člani Karate kluba Ljutomer, ter tekalnih iger za otroke. Potekale pa so tudi vožnje po mestu s konjsko vprego kot alternativnim načinom prevoza.

Marjeta Kuhar iz OŠ Ivana Cankarja Ljutomer je na začetku predstavila rezultate kampanje Prometna kača, v okviru katere gre za spodbujanje otrok, da v šolo kolesarijo, hodijo ali za prihod v šolo uporabijo trajnostne načine prevoza, kot sta javni prevoz in souporaba avtomobila.

Zbrane je ob tej priložnosti pozdravila tudi županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, ki je vsem udeležencem čestitala za aktivno udeležbo v tem tednu, ter se zahvalila vsem sponzorjem za denarno pomoč pri izvedbi aktivnosti. Prav tako je nekaj besed vsem namenila še ravnateljica Vrtca Ljutomer Marija Pušenjak. Prisotna sta bila še Janez Smolkovič, direktor Teleinga, enega izmed glavnih sponzorjev, in predsednik KS Železne Dveri Marjan Munda. Skupaj z županjo sta v nadaljevanju sodelovala pri žrebu nagrad.

V okviru evropskega dneva brez avtomobila je potekal zaključek akcije »Pripelji srečo v službo«, ki se ji je letos pridružila tudi ljutomerska občina. V akciji na področju celotne Slovenije je sodelovalo 205 trojk, na območju ljutomerske občine pa se je akciji priključilo 19 ekip iz sedmih podjetij in javnih zavodov. Tako je 57 sodelujočih skupno prekolesarilo 11.157 kilometrov. V akciji so sodelovali zaposleni v DSO Ljutomer, Vrtcu Ljutomer, OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, OŠ Stročja vas, Občini Ljutomer, AOP090 in podjetja Mitra - Rudolf.

Največ kilometrov (6.838) so s kolesi opravili zaposleni Doma starejših občanov Ljutomer, največ udeležencev akcije pa so zabeležili na Osnovni šoli Ivana Cankarja, in sicer 18.

Glavno nagrado - novo kolo znamke Kalkhoff, ki ga je podarilo podjetje Teleing, je prejela učiteljica Darja Makoter iz Osnovne šole Ivana Cankarja Ljutomer. Kolesarski čeladi sta prejeli Simona Rudolf iz Vrtca Ljutomer in Boris Smodiš iz OŠ Stročja vas. Set luči za kolo so prejele Marta Horvat (DSO Ljutomer), Martina Mlinarič (DSO Ljutomer) in Marija Nonkovič (OŠ Ivan Cankar Ljutomer). Zvonec za kolo so prejele Marjeta Kuhar (OŠ Ivan Cankar Ljutomer), Dragica Kosi (AOP090 d.o.o.) in Brigita Čeh (OŠ Ivan Cankar Ljutomer). Majici kampanje sta prejeli Suzana Vlatkovič (DSO Ljutomer) in Marija Pušenjak (Vrtec Ljutomer), dežnik pa Dragica Kosmajer iz DSO Ljutomer.

Z žogami, ki sta jih podarili podjetji Farmtech in Mera so bili nagrajeni učenci Osnovne šole Ivana Cankarja ter malčki Vrtca Ljutomer. Ljutomerski vrtec je namreč prejemnik zlatega priznanja za udeležbo na natečaju Najbolj športni vrtec Slovenije za šolsko leto 2014/15. Petošolci OŠ Ivana Cankarja so prejeli odsevnike za kolesa, ki jim bodo koristili ob prihajajoči preizkušnji - opravljanju kolesarskega izpita.

Podelili so tudi nagrade za sodelovanje na foto natečaju na temo »s kolesom«: Najboljšo fotografijo je posnel Jakob Slavič, ki je prejel računalniške zvočnike Tracer 2.1. Drugo mesto je zasedla Tadeja Sobočan, prejela pa je spominsko kartico micro SD 32GB. Tretje mesto pa je zasedla Milojka Vaupotič, ki je prejela slušalke Genius.

Ob dnevu mobilnosti so sodelovali: OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, Vrtec Ljutomer, Karate klub Ljutomer, Mala igriva košarka - Košarkaški klub Ljutomer, Plesna šola Urška - plesna animacija, Sadjarstvo Trstenjak - donacija jabolk, ZD Ljutomer, PP Ljutomer, Gasilci PGD Ljutomer, GFML Ljutomer - foto natečaj, Dom starejših občanov Ljutomer - balinanje (varovanci in učenci 6. razreda OŠ Ivana Cankarja Ljutomer).

Evropski teden mobilnosti 2015
IZBIRAJ. SPREMINJAJ. ZDRUŽUJ. je slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Spodbuditi nas želi k razmisleku o multimodalnosti, torej o vseh možnostih prevoza, ki so nam na voljo. Pogosto se namreč za vrsto mobilnosti odločamo iz navade, ne da bi premislili, ali je za nas, našo konkretno pot in potrebe res najbolj učinkovita. ETM nas tokrat spodbuja h kombiniranju različnih prevoznih sredstev, kar nam pogosto omogoči prijetnejši in hitrejši način potovanja v mestih.

DAN BREZ AVTOMOBILA ostaja stalnica Evropskega tedna mobilnosti. Tudi tokrat je bilo poskrbljeno, da so prebivalci in obiskovalci sodelujočih občin vsaj en dan v letu doživeli mestna središča brez motornega prometa in odkrili, čemu, namesto avtomobilov, lahko namenijo dragoceni javni prostor. Vsako leto je Dnevu brez avtomobila namenjen 22. september, vendar ga lahko občine pripravijo katerikoli dan v času Evropskega tedna mobilnosti.


Več v Kultura in izobraževanje